2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Nem csökken a mértéktelen ivászat

A statisztikák nem rettentik el a fiatalokat az italozástól, évek óta nem csökken az alkohol-fogyasztók száma. A középiskolások 66 százaléka ivott egy vagy több alkalommal az elmúlt hónapban.

A mértéktelen alkoholfogyasztás közel 80 ezer ember halálát okozza évente az Egyesült Államokban. Az érintettekhez azonban vagy nem jut el a figyelmeztetés vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyják azt, a statisztikák ugyanis azt mutatják, évek óta nem csökken az italozók száma.

Egy közelmúltban publikált tanulmány szerint mértéktelen alkoholfogyasztás naponta több mint 4 millió alkalommal fordul elő, a középiskolás diákok 66 százaléka, a felnőttek 15 százaléka válaszolta azt, hogy az elmúlt hónapban egy vagy több alkalommal ivott többet a kelleténél. A definíció szerint a férfiaknál 5, a nőknél 4 pohár, illetve az ezeket meghaladó mennyiség számított a "mértéktelen" kategóriába.

Az alkoholfogyasztási szokásokat a szülői viselkedés is befolyásolja

A Virginia Egyetemen bevett szokás, hogy a végzősök a futball szezon utolsó mérkőzését tömény likőrök meghatározott mennyiségű elfogyasztásával ünneplik. A hagyomány gyakorlásába 1990 óta 18 diák halt bele. Pont ugyanennyire kijózanító az az adat is, ami az egyetemi évek tivornyáinak hosszútávú következményét mutatja: a mai diákok közül 300 ezren számíthatnak arra, hogy halálukban az alkohol is közrejátszik majd - akár ittas vezetés, baleset, májzsugor, szívbetegség vagy daganatos megbetegedések formájában.

További döbbenetes tény, hogy a függőség nem csak arra van (negatív) hatással, aki fogyasztja az alkoholt: a 18-24 év közti fiatalok közül több mint 696 ezret bántalmazott egy másik, részeg diák; több mint 97 ezer tanuló lett szexuális zaklatás vagy erőszak áldozata; 400 ezren létesítettek szexuális kapcsolatot anélkül, hogy védekeztek volna; és több mint 100 ezerre tehető azok száma, akik annyira sokat ittak, hogy képtelenek voltak felidézni hogy hozzájárultak-e a szexuális aktushoz.

A szerzők hangsúlyozzák a szülők szerepét. Mint mondják, tisztában kell legyenek azzal, hogy viselkedésük milyen hatást gyakorol gyerekeikre - kortól függetlenül.

(forrás: Health News)
hirdetés

Könyveink