hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Elmélet kontra gyakorlat

Négy milliárddal nőhetnek a betegek gyógyszerkiadásai

Áprilistól 114 gyógyszer, döntően vérnyomáscsökkentők, cukorgyógyszerek, koleszterinszint-csökkentők és csontritkulás ellen ható szerek tb-támogatását csökkenti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Szakértői számítások szerint ez az intézkedés évente megközelítőleg 5 milliárd forintnyi megtakarítást hoz az államnak, ám ennek a jelentős részét, közel 4 milliárd forintot a betegekkel fizetteti meg a kormány.

A mostani döntés ellentmond a vezető egészségpolitikusok által oly sokat hangoztatott elveknek, és egyáltalán nem javítja a beteg-együttműködést a gyógyszerterápiában.

A támogatási rendszer módosítása közel 1,5 millió krónikus beteget érint és nem csekély mértékben: az intézkedés hatására évente 3,5-4 milliárd forinttal több pénzt hagynak majd a patikában a betegek. Az érintett 114 termék támogatását az OEP átlagosan közel 30 százalékkal csökkenti majd, melynek eredményeként a készítmények beteg által fizetendő ára 40 százalékkal lesz magasabb a korábbinál.

Az intézkedés eredményeként lesz olyan vérnyomáscsökkentő szer, melyért március végén 452 forintot, viszont április 1-jétől viszont már 1322 forintot fizetnek majd a betegek. Ezt azt jelenti, lesz olyan készítmény, melynek a lakossági térítési díja közel háromszorosára nő. A kardiovaszkuláris problémákkal küszködők mellett a csontritkulásos betegeknek is mélyebben kell a zsebükbe kell nyúlniuk: lesz olyan szer, melynek térítési díja megduplázódik. A kombinációs készítmények ártámogatásának felülvizsgálatakor a gyártók 37 készítmény esetében csökkentették a termelői áraikat, de ennek a hatása csupán 12 patikaszer esetében vezetett oda, hogy a betegek költségei összességében nem növekednek majd.

Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója a témáról nyilatkozva tegnap azt mondta: "valóban van olyan készítmény, amely drágulni fog, de ezek kombinációs készítmények, két vagy több hatóanyagot is tartalmaznak, így kiválthatóak több készítménnyel, amelyek együttes térítési díja alacsonyabb."

Nem túl logikus és a vezető egészségpolitikusok által hangoztatott támogatáspolitikai irányzatnak jelentősen ellentmond ez az április elsejétől hatályos rendelkezés. Hisz a kombinációs készítmények legfontosabb előnye, hogy javítják a beteg-együttműködést. Mint arról már több alkalommal írtunk, a krónikus betegségek esetében komoly probléma, hogy a betegek jelentős része nem tartja magát a javasolt gyógyszerszedési sémához. A gyógyszeripari szakemberek régen felismerték a megfelelő adherencia jelentőségét, és kutatási iránynak, az innováció egyik komoly céljának tekintik a jobb beteg-együttműködést támogató gyógyszerek, gyógyszerformák kifejlesztését. Az elmúlt években számos olyan, krónikus betegség kezelésére szolgáló készítmény vált elérhetővé a páciensek számára, amely a korábbi, napi kétszeri-háromszori adagolású termékek helyett napi egyszeri dózissal is megfelelő terápiás eredményeket hoz. A ritkább adagolás speciális formája, amikor a napi vagy heti adagolású orális gyógyszerformák mellett alternatívaként megjelennek a havonta, negyedévente vagy évente alkalmazható parenterális gyógyszerformák.

A dozírozás korszerűbbé, komfortosabbá válása mellett a terápiahűség javítására irányuló gyógyszerfejlesztés másik iránya a kombinációs gyógyszerek kidolgozása, melyek két vagy több párhuzamosan szedett tablettát váltanak ki, ezzel egyszerűsítve a beteg terápiakövetését.

A kormány gyógyszerüggyel foglalkozó szakértői az elmúlt hetekben pont az adherencia jelentőségét hangsúlyozva fejtették ki több alkalommal azt, hogy a Széll Kálmán tervben meghatározott megtakarítás egy részét úgy akarják előteremteni, hogy az orvos gyógyszerszedésre vonatkozó utasításait figyelmen kívül hagyó betegektől meg akarják vonni a támogatás egy részét. Ám az elméletnek jelentősen ellentmond a most foganasított intézkedés: miközben az egyik oldalról megvonnák a kezelési utasításokat nem követő betegektől a támogatást, most csökkentik azoknak a szereknek a támogatását, melyek bizonyítottan fokozzák a betegek terápiahűségét.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés