hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Zsebüket védhetik a betegek

A gyógyszerészi kamara szerint a recepttámogatást nem szabad puszta költségvetési tételként kezelni - írja a Magyar Hírlap.

Anyagi ösztönzőkkel is lehetne fokozni a betegek és a gyógyítók közötti együttműködést – vélik a gyógyszerészek. A kamara szerint ez nemcsak az egészségi állapotot javítaná, hanem a közpénzeket is jobban kímélné.

Sajátos elképzelést vázolt föl a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) a gyógyszerkassza tervezett felülvizsgálata kapcsán. A Magyar Hírlap a kamarát idézve úgy fogalmaz: "Hírek szerint a nemzetgazdasági tárca százmilliárd forintot takarítana meg az orvosságok közfinanszírozására szánt keretből. A logika szerint, ha ez forráskivonást jelentene, növekednének a betegek anyagi terhei is, de a kormány elkötelezett a betegterhek mérséklésében. Az egészségügyért felelős államtitkárság által vitára bocsátott Semmelweis-terv is a közpénzek hatékonyabb felhasználását helyezi előtérbe."

A betegek fogadjanak szót!

Az MGYK egyetért abban, hogy a gyógyszertámogatást nem szabad csupán költségvetési tételként kezelni, mert "a dolgoknak ára, az életnek azonban értéke van". Hankó Zoltán, a testület alelnöke úgy látja, az érdekeltségi viszonyok felülvizsgálatával és a betegek érdekeltségének megteremtésével kivédhető, hogy a pácienseknek mélyebben kelljen a zsebükbe nyúlniuk. Ennek egyik előfeltétele az lenne, hogy "szót fogadjanak", és fegyelmezetten szedjék orvosságukat.

Sokéves tapasztalatok ugyanis azt mutatják Hankó szerint, hogy a terápiák nemegyszer azért hatástalanok, mert sok gyógyszerszedő nem tartja be sem az orvos, sem a gyógyszerész utasításait. Ha valaki rosszul szedi gyógyszereit, vagy nem változtat előírás szerint életmódján, akkor beteg marad, és az orvosság is kárba vész. Ezután drágább gyógyszerre vagy kórházi kezelésre szorulhat.

A teljes cikk a Magyar Hírlap oldalán olvasható.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés