hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Büntet a kormány - Fizethet a renitens beteg

Két év után törölné a tb-listáról a hatástalan gyógyszerkészítményeket, és bonus-malus rendszert vezetne be a betegek gyógyszerfogyasztásánál az egészségügyért felelős államtitkárság - írja aVilággazdaság. Az olcsón gyógyító háziorvos többletpénzt kap.

Pár év alatt több tízmilliárd forint takarítható meg az egészségbiztosító gyógyszerkasszájában a Széll Kálmán-tervben körvonalazott új gyógyszer-támogatási rendszerrel. A szigorítások oka az Egészségbiztosítási Alap szűkös pénzforrásai mellett az, hogy világelsők vagyunk a szív-ér rendszeri és daganatos betegségek miatti halálozásban, annak ellenére, hogy évente száz lakosból 26 fordul orvoshoz, s tetemes pénzt költ a közbiztosító a készítmények árának a támogatására. Erre részben magyarázat, hogy a betegek nem az orvosi előírás szerint alkalmazzák a gyógyszereiket. Ezen változtatna az a bonus-malus rendszer, amely szerint csak akkor kapná meg az adott készítményre érvényes gyógyszertámogatást a páciens, ha az orvos utasítását követi. Ellenkező esetben például a 70 százalékkal támogatott orvosság árához csak 50 százalékot adna a biztosító – sorolta az új gyógyszer-politikai elgondolásokat Cserháti Péter egészségügyért felelős helyettes államtitkár a Magyar Újságírók Országos Szövetségében tegnap rendezett életmódnapon.

Bevezetnék a „kimenet típusú” finanszírozást is. A gyógyszercégekkel csak kétéves támogatási szerződést kötne az egészségpénztár egy-egy orvosság finanszírozására, és az csak akkor maradhatna tovább a tb-listán, ha „hozná a gyó-gyuláshoz ígért eredményeket”, ellenkező esetben kiesne a támogatásból – mondta a helyettes államtitkár. Jelenleg csak a tb-listára kerüléshez kell tanúsítvány, amelyben a készítmény hatásossága mellett annak költséghatékonyságát is dokumentálni kell, amelyet csak a gyógyszerek klinikai vizsgálatai igazolnak.

Hamarosan megjelenik az a jogszabály, amely a büntetés helyett anyagi ösztönzéssel bírná rá a háziorvosokat a költséghatékony gyógyszerrendelésre. A második Orbán-kormány hivatalba lépésekor eltörölték a „korbácsrendeletet”, ez az országos átlagnál több orvosságot utalványozó doktoroknak – saját költségükön – kötelező továbbképzést írt elő. E helyett lép hatályba az a rendszer, amelyben 3 milliárd forinthoz jutnának a 6800 háziorvosi praxisban gyógyítók akkor, ha részt vesznek az úgynevezett indikátorprogramban.

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán olvasható.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés