hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Nagy ütemben tisztul az egészségügyi szektor

A Portfolio elkészítette a magánegészségügyi cégek teljesítményének elemzését a legutolsó, 2018-as adatok alapján.

Gyűjtésben 29 cég szerepel, vagyis inkább szerepelt volna, ugyanis két cég a cikk megjelenéséig még nem tette közzé legutóbbi számait (a Medicover és a Dr. Rose). A két érintett vállalat nélkül összesen 53 milliárd forintos árbevételt termeltek a szektor legnagyobb szereplői, ami 11,5%-os növekedésnek felel meg szektorszinten, míg 2017-ben ez 16% volt.

2018-ban a teljes szektor árbevétel-növekedésének mediánja 14,3% volt gyűjtésünk szerint, ami lassulás a 2017-ben látott 15,2% után. A magánpiaci szereplők (gyűjtésünkben nem csak betegellátó társaságok szerepelnek) azonban még így sem panaszkodhatnak, az alábbi táblázatban szereplő 27 társaság közül csupán három szenvedett el árbevétel-csökkenést, miközben egyes intézmények kiugró bevételemelkedést tudtak felmutatni. Az árbevétel növekedési ütemének tekintetében az élen tavaly a Nemzetközi Gyógyászati Szerviz Kft (IMS) végzett a maga 54%-os bővülésével. A második helyen az Emineo Magánklinika állt 48,9%-os növekedéssel, a Duna Medical Center szintén látványos, 42,7%-os bővülést produkált tavaly, amivel 2,2 milliárd forintra ugrott a bevétele. Ezzel a betegellátó magánszolgáltatók sorrendjében feljött az 5.-6. helyre.

A magánklinikák versenyében az árbevétel összege tekintetében továbbra is a Budai Egészségközpont áll az élen 7,6 milliárd forintos árbevételével. A Medicovert és a BEK-et nagyobb különbség után követik a magánklinikák, köztük a Róbert Magánkórházat a sorai közt tudó TritonLife Csoport 2,6 milliárdos árbevétellel.

A legnagyobb adózott eredményt a Kreatív Fogklinika érte el 775 millió forintjával, a második helyen szerepelt az Affidea Diagnosztika, a harmadik legmagasabb profitot a Centrum Lab érte el, amely egyébként 2018 végén beolvadt a negyedik Synlab társaságba. Együttesen nyilván ők lennének az élen. A betegellátást végző szolgáltatók közül a Budai Egészségközpont 428 milliós nyeresége emelkedik ki, igaz a BEK profitja csökkent 2017-hez képest.

Jászkuti Bertalan, a Heal Partners ügyvezetője a 2018-as számok értékelése kapcsán kiemelte: "ennyivel több beteg ember hála istennek biztosan nem lett. Öröm látni, hogy az egészségtudatosság előretörése (megelőzés, alkalmazotti-, illetve menedzserszűrések növekedése) mellett nagy ütemben tisztul tovább a szektor; a magánegészségügyi szolgáltatók árbevétel-növekedése ugyanis több hatás mellett egyértelműen az orvos-beteg találkozók transzparencianövekedése is egyben, hiszen az állami és magánszolgáltatók közötti szürke zóna terhére történik.

A teljes elemzést a Portfolio közli.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink