hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Munkanélküliség és a halál

A munkanélküliség jelentősen növeli az elhalálozás rizikóját. A kutatók által publikált eredmények rendkívül aktuálisak: Magyarországon 2010. novembere és 2011. januárja között 11,2 százalékos volt a munkanélküliek aránya, s az állástalanok fele több mint egy éve nem talált munkát.

A Stony Brook Egyetem kutatócsoportja 42 vizsgálat metaanalízisét végezte el, amelyek összesen 20 millió emberre vonatkoztak – valamennyi a munkanélküliség és a halál kockázatának kapcsolatát elemezte. Az eredmény megrázó volt: azokban, akik egy ideig munkanélküliek voltak, 63 százalékkal nagyobb volt az elhalálozás rizikója, mint az ilyen életperiódust át nem élt emberekben. Ezen belül a relatív kockázat a férfiakban (78 százalék) jóval nagyobb volt, mint a nőkben (37 százalék). A Social Science & Medicine című folyóiratban publikált közleményben a szerzők azt is kimutatták, hogy ez az összefüggés 50 éve nem változott.

A kapcsolat erősebb volt a fiatalabbakban, azaz az 50 év alattiakban, mint a náluk idősebbekben (mintegy 75, illetve 25 százalék). Az egyes vizsgálatok eltértek abból a szempontból, hogy mennyi ideig követték a kísérleti személyeket. Azokban a tanulmányokban, amelyekben a követési idő meghaladta a 10 évet a munkanélküliség után, gyengébb volt a munkanélküliség és a halálozás kapcsolata – ez azt jelenti, hogy a halál kockázata elsősorban a munkanélküliség alatt és az azt követő 10 évben nagy.

A metaanalízisben szereplő vizsgálatokat elsősorban nyugati országokban végezték. Az eredmények rendkívül aktuálisak manapság, amikor az Egyesült Államokban 2010. augusztusában 25 éves csúcsot ért el a munkanélküliség: 9,6 százalék volt. A legújabb, 2011. márciusi adatok sem sokkal biztatóbbak: az emberek 8,8 százaléka van munka nélkül. Magyarországon még inkább aktuális az elemzés, hiszen rosszabb a helyzet, mint az Egyesült Államokban: 2010. novembere és 2011. januárja között 11,2 százalékos volt a munkanélküliek aránya, s az állástalanok fele több mint egy éve nem talált munkát.

Dr. Joseph E. Schwartz, a közlemény senior szerzője szerint a kutatásnak a következőkben a munkanélküliség és halálozás összefüggését mediáló, módosító és zavaró tényezőkre kell összpontosítania, és arra, hogy gyengíthető-e ez a kapcsolat egészségügyi vagy más eszközökkel. A szerzők szerint a munkanélküliekben nagy hangsúlyt kellene fektetni a kardiovaszkuláris szűrésre és célzott beavatkozásokkal rá kellene bírni őket, hogy kerüljék a kockázatos viselkedésformákat. 

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink