hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Minősített magánegészségügyi szolgáltató védjegyet szereztek

Újabb két magánegészségügyi szereplő, a Duna Medical Center és a Pozitron Diagnosztika Kft.  szerezte meg a transzparens, jogkövető és etikus magánegészségügyi szolgáltatók számára létrehozott iparági minősítést.

A magyarországi magánegészségügyi ellátás egyik legjobban felszerelt központja, a Duna Medical Center is sikeresen zárta a független szakmai minősítés folyamatát, ezzel jogosulttá vált a Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató védjegy használatára. A hazai privát egészségügyi intézmények ernyőszervezete, a Primus Egyesület által alapított szakmai védjegyet a transzparens, jogkövető és etikus privát szolgáltatók szerezhetik meg komplex auditálási folyamat eredményeként.

Bartók János vezérigazgató hangsúlyozta, hogy jelentős szakmai elismerésnek tekintik az iparági védjegyet, ami azt jelzi, hogy a Duna Medical Center (DMC) sikeresen biztosít folyamatos magas minőségű szolgáltatást egyre bővülő ügyfélköre számára.

„Működésünk első időszakában pácienseink visszajelzései jelentették az elsődleges és legfontosabb szakmai minősítést, büszkék vagyunk, hogy több mint 98 százalékuk ajánl minket ismerőseinek, családtagjainak – mondta a DMC-csoport vezérigazgatója. – A már korábban megszerzett ISO-tanúsítvány mellett azonban szükségesnek tartjuk a független szakmai értékelést is a rendkívül heterogén hazai privát egészségügyi piacon, ezért fogtunk össze a szektor meghatározó szereplőivel, és alapítottuk meg érdekvédelmi egyesületünket, a Primust.”

Leitner György, a Primus Egyesület elnöke úgy fogalmazott: „Egyértelműen szükség van egy erős minőségbiztosítási rendszerre és a magánegészségügy kifehérítésére. Az egyesület mindössze kétévnyi működés után jelentős eredményeket tud felmutatni, többek között az iparági védjegy létrehozását. Segíteni szeretnénk a betegek tájékozódását, hogy a ma már szinte átláthatatlan kínálatból olyan magánrendelőket, privát klinikákat válasszanak, ahol garantáltan színvonalas, minőségi ellátást kapnak”.

A Duna Medical Center páciensei az ötfokozatú skálán 4,89 pontra értékelték az ott dolgozó orvosok munkáját. Mindez azért is figyelemre méltó, mivel tavaly 80 ezer esetet láttak el, és az intézmény megalakulása óta több mint 4500 műtétet végeztek elsősorban az urológia, az onkológia, a nőgyógyászat, a szemészet, az ortopédia és a sebészet területén.

Különösen büszkék vagyunk arra, hogy az auditálási folyamat során rengeteg próbavásárlást tartottak az intézményben, és a kiugróan magas betegforgalom mellett is mindent rendben találtak az auditorok – emelte ki a vezérigazgató.

A Duna Medical Center az egyik vezető szereplő a magán-egészségügyi ellátásban: 244 orvos és 139 munkatárs gondoskodik arról, hogy páciensei szinte minden egészségügyi problémájukkal az intézményhez tudjanak fordulni: 45 szakterületen nyújtanak ellátást. Elhivatott és elismert szakemberei folyamatosan vesznek részt szakmai továbbképzéseken.

Személyre szabott, magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtunk szinte az összes terápiás területen a legmodernebb berendezésekkel. A szükséges kezelést betegeink modern környezetben vehetik igénybe. Orvosaink és konzulenseink kiváló szakemberek, többen külföldről tértek haza, és nálunk folytatják hivatásukat. Az intézmény alapításától az a célunk, hogy tartósan a lehető legmagasabb ellátási színvonalat biztosítsuk” – húzta alá Bartók János.

A betegek kezelésében a komplexitás érvényesül, amire jó példa a DMC elhízás elleni programja. Ebben ugyanis a szakorvos mellett dietetikus, edző és pszichológus is segít a páciensnek, hogy megszabaduljon túlsúlyától, ezenkívül számos invazív és műtéti eljárást is alkalmaznak eredményesen ezen területen.

Bővülő fekvőbeteg-ellátás: átadás előtt az új kórház

A Duna Medical Center szakrendelője és sebészeti központja 2015-ben kezdte működését, és a tervek szerint idén befejeződik a DMC kórházának építése is. Ezzel Magyarországon elsőként jön létre világszínvonalú komplex magánegészségügyi intézmény. A 22 ezer négyzetméteres kórházi részlegen 130 betegágy, felnőtt- és koraszülött (PIC II.)-intenzívosztály, illetve a 6 műtő, 1 császárműtőn kívül labor, valamint diagnosztikai részlegek is helyet kapnak.

Bartók János arra is felhívta a figyelmet, hogy a Duna Medical Center kórháza lesz az első olyan privát egészségügyi intézmény itthon, amelyikben programozott műtéti beavatkozásokat és kezeléseket végeznek szinte valamennyi orvosi szakterületen. Az intézmény szakrendeléseihez és sebészeti központjához hasonlóan a teljes kapacitás mellett mintegy 600 munkatárssal üzemelő új kórházban is korszerű felszerelés segíti majd a betegek gyógyulását és az orvosok munkáját.

*

Az idén alapításának 15. évfordulóját ünneplő Pozitron-Diagnosztika Kft. a hazai magánegészségügyi szolgáltatók elit klubjába lépett, hiszen az Affidea Magyarország és a Rózsakert Medical Center után harmadikként szerezte meg a transzparens, jogkövető és etikus privát egészségügyi szolgáltatók számára létrehozott iparági minősítést. Mint Kókay András, a vállalat ügyvezető igazgatója bejelentette, a Pozitron teljesítette a szakmai védjegy megszerzéséhez szükséges kritériumokat, és ezzel jogosulttá vált a védjegyhez kapcsolódó „Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató” megkülönböztető minősítés használatára is.

A Pozitron sikerének kulcsa a folyamatos fejlesztés és szakmai fejlődés, ebbe a folyamatba pedig szervesen illeszkedik a munkákat elismerő tanúsítvány megszerzése – értékelte a védjegy jelentőségét Kókay András. Vállalatunk 2004-es alapítása óta világos a cél: arra törekszünk, hogy teljes körű diagnosztikai szolgáltatásokat nyújtsunk, lefedjük a képalkotó diagnosztika minden területét. Büszkék vagyunk rá, hogy ebben az évben már elmondhatom, elértük a kitűzött célt.”

A Pozitron-Diagnosztika Központ élen jár az onkoligiai diagnosztikában mára már elfogadottá vált PET-CT alkalmazásában. A PET-CT vizsgálat, amely a pozitron emissziós tomográfia (PET) és a computeres tomográfia (CT) kombinációja, az egyik legkorszerűbb képalkotó módszer, legfőbb előnye, hogy nem csupán a kórkép felállításában, hanem a rák korai felismerésében, a jóindulatú és rosszindulatú daganatok elkülönítésében és a megfelelő terápia kiválasztásában is segíti az orvosokat. A közel két évtizedes múltra visszatekintő vizsgálati módszert elsősorban a daganatos betegségek diagnosztikájában alkalmazzák, hiszen már akkor is kimutathat kóros elváltozásokat, amikor a daganatot a hagyományos módszerekkel még nem lehet diagnosztizálni. Az eljárás lényege a gyorsaság és a nagy érzékenység, így egy vizsgálat kiváló képminőségben igen rövid idő alatt, alacsony sugárterhelés mellett is elvégezhető. A gyorsabb és hatékonyabb ellátás a beteg gyógyulási esélyeit is jelentősen megnöveli, és csökkenti a kezelési költségeket. A Pozitronban az évek során elvégzett 53 ezer PET-CT vizsgálatból 11 ezer volt privát finanszírozású.

Már korai, enyhe kardiológiai panaszok esetén is egyre gyakrabban alkalmazzák a gyors és fájdalommentes cardio-CT vizsgálatot, amelynek segítségével gyakorlatilag 100 százalékosan ki lehet zárni a koszorúérproblémákat.

Mintegy 5500 szív-CT vizsgálatot végeztünk el az elmúlt évtizedben – emelte ki Kókay András ügyvezető igazgató. Központunkban működik az ország egyik legmodernebb sokszeletes CT-berendezése, amely a milliméternél is vékonyabb szeletekben készít képeket szívről. A cardio-CT lehetővé teszi a szívbeteg páciensek vizsgálatát is, hiszen egy olyan, állandóan mozgásban lévő szerv esetén, mint a szív, speciális CT-berendezésre van szükség.”

Hagyományos CT-vizsgálatból már több mint tízezret végeztek a Pozitron központjában. A képalkotó vizsgálatok köre folyamatosan bővül, 2017 óta a komplex emlődiagnosztikai vizsgálat is elérhető. A folyamatos szolgáltatásbővítés eredménye a kardiológia, a pszichiátria, az endokrinológia és a szükséges labordiagnosztikai szolgáltatások bevezetése is. Az ügyvezető igazgató jelentős előrelépésnek tekinti, hogy az év második felétől az évek óta tervezett MR-berendezés is szolgálatba áll. A mágneses rezonancián alapuló képalkotó eljárás nem használ röntgensugarakat a felvétel készítése során, így nem jár sugárterheléssel. Az MR-vizsgálatokhoz a Pozitron épületét is bővíteni kellett, a zárt MR-készülék az új szárnyban kap helyet.

Cégünk nem csak az orvosi szolgáltatásokkal foglalkozik, hanem a diagnosztikában alkalmazott izotópok és az azokkal jelzett nyomjelzőanyagok előállításával is, melyeket saját részecskegyorsítóval is rendelkező radiokémiai üzemünkben állítunk elő tette hozzá Kókay András. A gyorsan bomló izotóppal jelzett nyomjelzőanyagot a PET-CT vizsgálatokhoz használjuk fel, illetve más szolgáltatók számára értékesítjük, akár külföldön is.”

Védjegy: garancia a betegeknek

A hazai privát egészségügyi szektor 12 meghatározó szolgáltatója által 2017-ben alapított Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete célja, hogy a minőségi szolgáltatók helyzetbe hozásával segítse a pácienseket a betegközpontú és jogkövetően működő gyógyintézmények kiválasztásában.

A Primus Egyesület tagjai ezért határozták el a védjegy létrehozását, amelyet szigorú szakmai minősítési eljárás végén kaphatnak meg a magánegészségügyi iparág szereplői. A független auditorok által végzett komplex audit és az előre nem bejelentett próbavásárlások eredménye olyan tanúsítvány, amely mögött valós teljesítmény és szigorú szakmai elvárások állnak” – hangsúlyozta Leitner György, a Primus Egyesület elnöke.

Az egyesület alapító tagjainak auditálása után a privát szolgáltatók méretüktől függetlenül kérhetik a tanúsítási eljárást, hiszen az auditot nem kötötték sem árbevételhez, sem egyéb gazdálkodási kritériumhoz.

Minden hazai magánegészségügyi szolgáltató számára elérhetővé tesszük az iparági minőségbiztosítást jelentő védjegyet – fűzte hozzá Leitner György. Azaz nemcsak a legnagyobb piaci szereplők, de akár a kritériumoknak megfelelő mikroszolgáltatók is részt vehetnek a tanúsítási folyamatban, és élvezhetik a védjegy nyújtotta előnyöket.” Az egészségügyi szolgáltatók szakmai elismertségének növelése mellett elsősorban a betegek profitálnak abból, hogy megbízható helyre fordulhatnak problémáikkal. Betegbiztonsági szempontból is problémát jelent, hogy nem minden szolgáltató ad számlát az ellátásról, emiatt sérülnek a betegjogok, nem érvényesíthetők a garanciák, a későbbiekben nehéz számon kérni a szolgáltatót. Az a vállalkozás, ahol a próbavásárláskor elmulasztanak számlát adni, vagy hálapénzt fogadnak el, nem szerezheti meg a védjegyet. További kizáró ok a szükséges engedélyek hiánya, a feketén foglalkoztatott munkaerő, illetve az is, ha a szolgáltatónak nincsen felelősségbiztosítása.

Az egészségügyi auditot négy hazai tanúsító vállalat konzorciális formában végzi: a DNV Business Assurance Magyarország Kft., az SGS Hungária Kft., a DEKRA Certification Kft. és az ÉMI-TÜV SÜD Kft. közösen biztosítja a vállalati auditokat. Az előre be nem jelentett próbavásárlásokat a Mystery Visit Piackutató és Tanácsadó Kft. végzi évtizedes tapasztalattal és rendszeresen képzett próbavásárlói csapatával. Az egészségügyi szolgáltatók minden olyan részlegén, telephelyén próbavásárlást végeznek, ahol éves átlagban naponta legalább 10 beteget látnak el.

Az auditok és a próbavásárlások során három területet – a legális, fehérített működésen kívül a betegbiztonság és a minőségi ellátás megvalósulását – vizsgálnak részletesen.

A védjegy megszerzéséhez az auditor és a próbavásárló pozitív minősítése szükséges, a folyamat végén pedig az érintett egészségügyi szakágazatok képviselőiből álló Tanúsítási Bizottság dönt a védjegy megítéléséről. A bizottság védjegyhasználati szerződést köt a feltételeket teljesítő szolgáltatókkal, ám a minősítés csupán egy évre szól, a jogosultaknak évente meg kell újítaniuk egy új eljárás keretében. Ez garantálja, hogy a védjegy mindig a tartósan magas színvonalú és megbízható ellátást jelentse.

300 milliárd forint a tét

A hazai magánegészségügyi piac évek óta dinamikusan, évi 4-5%-kal növekszik, és a háztartások is egyre többet költenek az egészséggel összefüggő kiadásokra, éves szinten az összeg eléri az 1000 milliárd forintot. A gyógyulásra fordított kiadások egyharmadát a magyarok ma már saját zsebből fizetik: a Primus Egyesület felmérése szerint a magánszolgáltatók évente 300 milliárd forintos forgalmat generálnak. Továbbra is problémát jelent azonban, hogy ennek az összegnek az egyharmada, azaz 100 milliárd forint a szürkezónába esik.

Érezhetően nő az igény a rövidebb várakozási időt és magas színvonalú ellátást kínáló privát szolgáltatók iránt, az átlátható módon működő, betegközpontú intézmények erősítése és szakmai elismerése egyaránt szolgálja a páciensek, a piaci szereplők és az állami költségvetés érdekét. Erre ígér garanciát a „Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató” védjegy.

A Primus Egyesület azzal a céllal alakult meg, hogy a tiszta piaci viszonyok megteremtésével és a feketefoglalkoztatás visszaszorításával elősegítse a hazai egészségügyi ellátás színvonalának emelését, illetve a privát egészségügyi szektor kifehérítését.

A Primus Egyesület tagjai: az Affidea Magyarország, , a CentrumLab, a DaVinci Klinika, a Duna Medical Center, a Doktor24, a Premed Pharma, a Pozitron-Diagnosztika Központ, a Rózsakert Medical Center, a Synlab Hungary, valamint – pártoló tagként – a Quercus Consulting Group és a Szinapszis piackutató vállalat, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, valamint a Réti, Várszegi és Társai PwC Legal Ügyvédi Iroda.

Az egyesület tagjai az elmúlt évben 440 ezer orvos-beteg találkozót szerveztek, elvégeztek ötmilliónál is több diagnosztikai vizsgálatot, 25 milliárd forint árbevételt termeltek, és 4,5 milliárd forint adót fizettek az államkasszába. A Primus-tagok foglalkoztatókként is jelentős szereplői a magyar gazdaságnak: 3300 ember számára biztosítanak stabil munkahelyet.

(forrás: PR-ego)
hirdetés

Könyveink