hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Minden orvos pszichés terhelése hasonló

Részletes fizikai és lélektani mérések igazolták, hogy a különböző amerikai szakorvosok terhelése és teljesítménye csak bizonyos részleteiben eltérő. A legkülönbözőbb orvosi területeken dolgozó specialisták vizsgálatában észlelt eredményeket a Medical Care közölte.

Sebész, bőrgyógyász vagy háziorvos: az orvosi pálya különböző területei rendkívüli mértékben eltérőek és eddig a különbségeket és hasonlóságokat csak olyan módon és mértékben mérték, hogy a doktor mennyi időt tölt betegeivel, vagy milyen hosszan tart az operáció.
Az Egyesült Államokban, ahol bizonyos szakterületeken dolgozó doktorok úgy érezték, hogy tevékenységüket alábecsülik és ez fizetésükben is megnyilvánul, a legjobb szakértőket vették rá, hogy hasonlítsák össze különféle orvosi szakterületeken a pszichés terhelést, a stressz mértékét.

A kutatók az űrkutatási hivatal, a NASA által kidolgozott módszereket használták, amelyekkel az űrhajózásra fölkészülők alkalmasságát, megterhelését igyekeztek összehasonlítani.

Ronnie Horner, a munkacsoport vezetője hangsúlyozta:"történelmileg az orvosi munka intenzitásának szintjét úgy értékelték, hogy mit mondtak a szakemberek és hogyan ítélték meg a betegek. Mi olyan technikákat alkalmaztunk, amelyek rögtön a probléma megoldását követően jelezték, hogy a doktornak milyen megterhelést jelentett ez a feladat.

A vizsgálatban 45 családorvos, 20 belgyógyász, 22 ideggyógyász és 21 sebész vett részt. Részletesen leírták a beteg ellátása után, hogy milyen gondot, feszültséget jelentett a feladat megoldása. A sebészek legalább egy órás műtét után töltötték ki a kérdőíveket, általában a munkanap utolsó operációját követően.

A vizsgálati adatok szerint a munka intenzitása gyakorlatilag egyezett a különböző szakterületeken dolgozó doktoroknál. A belgyógyászok ugyanolyan feladatnak érezték tennivalójukat, mint a sebészek, de ez kisebb volt, mint az ideggyógyászok és a családorvosok esetén.

A sebészek műtét közben nagyobb stresszben voltak, mint a többi területen dolgozók, erősebben koncentráltak és fizikai igénybevételük is nagyobb volt. A munka ellátására viszont kevesebb időt fordítottak, mint a családorvosok. Időben a legtöbb munkát a családorvosok végezték.

A kutatók szerint további megfigyelések szükségesek, de ezek alapján növelhető az orvosképzés, a betegellátás hatékonysága is.

Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés