2024. július. 22., hétfő - Magdolna.

Minden harmadik atomerőműves tűzoltó mentőápolói szakmát szerzett

A paksi atomerőműben működő tűzoltóságon kezdetektől nagy hangsúlyt helyeznek a magas szintű képzésre. A dolgozók tudása sokrétű, része egyebek között az ipari alpintechnika, a magasból, mélyből és liftből való mentés is. A közelmúltban tizennyolc tűzoltó - az állomány harmada - mentőápolói szakvizsgát tett.

Az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézettel közösen szervezett mentőápolói képzést az atomerőmű tűzoltóságát működtető Atomix Kft. Schreiner István, tűzoltási és műszaki mentési vezető az MTI-nek elmondta: miután sokan vállalták, hogy megtanulják az új szakmát, helyben tanulhattak és vizsgázhattak. Az OKJ-s mentőápolói képesítést tizennyolcan szerezték meg.
Schreiner István beszámolt arról, hogy hároméves célkitűzés a dolgozói életminőség javítása. Ennek része volt egy rohamkocsi üzembe helyezése azzal a céllal, hogy minél rövidebb időn belül szakszerű ellátást biztosítsanak rosszullét vagy baleset esetén. A gépkocsi üzemeltetése az atomerőmű területén működő létesítményi tűzoltóság feladata, de a mentőn az Országos Mentőszolgálat orvosai és mentőtisztjei teljesítenek szolgálatot.
A tűzoltóság vezetése úgy döntött, továbbfejleszti az egészségügyi ellátást és biztosítja, hogy a mentőautó vezetője is képzett ápoló legyen. Arra az esetre is felkészültek, ha a mentőautó elhagyja az üzemi területet, az egyik tűzoltóautót felszerelték az életmentéshez szükséges berendezésekkel, és ennek használatához is biztosítanak személyzetet.
A paksi atomerőműben 1986-ban létrehozott, mai formájában 1994 óta működő tűzoltóság speciális elvárásoknak tesz eleget, ezért képzésük is igen összetett.
A tűzoltókat kiképezték magasban, valamint mélyben történő mentési munkákra, liftből való mentésre, megtanulták az ipari alpintechnikát és a feszültség alatti oltást-mentést. Az átlagos ipari környezetben adódó eseteken túl a paksi létesítményi tűzoltóknak radioaktív környezetben bekövetkezett esetek kezelésére is fel kell készülniük, valamint egy lehetséges üzemzavar elhárítására is.
A tűzoltási és műszaki mentési vezető kifejtette, a szakmai képzés mellett a fizikai és mentális felkészítésre is nagy hangsúlyt helyeznek. Az állomány tagjai rendszeresen részt vesznek állapotfelmérésen, ahol fizikai és mentális alkalmasságukat vizsgálják. A tűzoltók alkalmasságának megőrzése érdekében a jóga, a relaxálás, az együttműködési és stresszoldó tréning ugyanúgy napi gyakorlat, mint a sport.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés