hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Mikola: fenntarthatatlan a kórházak működése

Ebben a szerkezetben fenntarthatatlan a kórházak működése - mondta az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Mikola István.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke szerint az alapellátásban van a legnagyobb probléma, a háziorvosi szintű ellátást kell rendbe tenni. Mikola István megerősítette, hogy a parlament előtt van az a rendelet, amely az egészségbiztosítási Alap 2007-es és 2008-as többletbevételéből 27 és félmilliárd forintot juttatna a kórházaknak. 

Az eddigi szakmai előkészítés arra utal, hogy a súlyponti kórházak megszűnnek és az állam nagyobb felelősséget vállal a megyei kórházak a fenntartásában - mondta az egészségpolitikus. Mikola István arról is beszélt, hogy az önkormányzati nagy kórházak esetében az állam átvállalja a fenntartói felelősséget, de ez csak az önkormányzatokkal történt megegyezés alapján tehető meg. Ez azt jelenti, hogy a fenntartható működéshez szükséges tőkehányadot az állam fogja folyósítani. Egyelőre megmarad a társadalombiztosítás, de több jel utal arra, hogy a rendszer szinte feltartóztathatatlanul megy az állami egészségügyi ellátórendszer irányába – mondta.

Mikola István kijelentette, több pénz kellene az egészségügynek, de látják a költségvetés helyzetét, így azt gondolja, hogy 2011-ben nominálisan körülbelül annyi pénzt tudnak az egészségügyre költeni, mint 2010-ben. Az a véleménye, hogy amíg a nagy intézetekben kríziskezelés folyik, vissza kell állítani, legalább részben, a bázisfinanszírozást. "Meg kell mondani az intézeteknek, hogy egy évben mennyi pénz áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a gyógyító munkájukat folytassák."

Az egészségügyi bizottság elnöke arról is beszélt, hogy nem maradhat meg a teljesítményvolumen-korlát, hagyni kell az intézményeket, hogy dolgozhassanak azzal a méregdrága technológiával, ami náluk van. Hozzátette, a megyei nagy intézmények, az országos intézetek és az egyetemi klinikák gyógyító területei lesznek a meghatározó kórházak. „Ilyen értelemben újra kell fogalmazni az ellátórendszert, és ehhez korszerű betegirányításra van szükség.”

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg!

(forrás: MR1 Kossuth Rádió)
hirdetés

Könyveink