hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Metabolikus szindróma kezelése az éhséghormon receptorának blokkolásával

A Cleveland Medical Center kutatói a Cell Metabolism folyóiratban publikált cikkükben arról számoltak be, hogy sikerült azonosítaniuk az aszprozin éhséghormon receptorát, ami kulcsfontosságú lehet a metabolikus szindróma kezelésére fejlesztett készítmények esetében.

Ez a hormon a hipotalamuszban és a májban aktiválja az AgRP neuronokat, és a metabolikus szindrómában szenvedőket a vér magas aszprozinszintje jellemzi.

A kutatók a mostani vizsgálat során tömegspektroszkópiás módszerrel azonosították az AgRP neuronok felszínén található delta tirozin-foszfatáz receptort, majd állatkísérletekben a kódoló gén deléciójával sikeresen csökkentették egerek étvágyát és testtömegét.

Korábban ez a receptor ismeretlen volt, most viszont megkezdődhetnek azok a vizsgálatok, amelyek célja a receptor blokkolása. Ez forradalmian új gyógyszer(ek) kifejlesztéséhez vezethet, azonban feltehető, hogy az aszprozinnak más élettani hatásai is vannak. A kutatók következő célja ezeknek a lehetséges hatásoknak a felmérése, illetve az aszprozin-receptor szignalizáció intracelluláris mechanizmusainak feltérképezése.

Forrás: Mishra et al, Protein tyrosine phosphatase receptor δ serves as the orexigenic asprosin receptor, Cell Metabolism (2022).

Forrás: Medical Tribune
Forrás: Medical Tribune

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink