hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Mesterséges agysejtekkel segítik a gyógyszerkísérleteket

Agysejtekké programoztak át bőrsejteket amerikai kutatók, akik szerint eredményük hozzájárul az Alzheimer-kór és más agyi rendellenességek új kezelési módjainak hatékonyabb kifejlesztéséhez – írja az MTI.

A San Franciscó-i Gladstone Intézet kutatói a Sox2 jelű gént juttatták be egér- és emberi bőrsejtekbe. A Cell Stem Cell című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint néhány napon belül a bőrsejtek indukált neurális őssejtté, egy bizonyos típusú agysejtté kezdtek átalakulni a tápoldatban. Később a sejtek megújították önmagukat és hamarosan olyan neuronná értek, amely képes volt az elektromos ingerület vezetésére. Egy hónapon belül az új sejtek neurális, idegi hálózatot alkottak - számolt be róla a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

Ezek az átalakítással létrehozott neuronok az eddigieknél jobb modellként szolgálhatnak az Alzheimer-kór és más agyi rendellenességek kezelésére kifejlesztés alatt álló szerek teszteléséhez.

"Sok gyógyszerjelölt - különösen a neurodegeneratív betegségek kezelésére kifejlesztettek közül - elbukik a klinikai próbákon, mert a jelenlegi modellek nem jósolják meg pontosan a szer hatását az emberi agyra" - magyarázta Yadong Huang, a tanulmány egyik szerzője, a Kaliforniai Egyetem (San Francisco) kutatója.

A bőrsejtekből átprogramozással nyert emberi neuronok segíthetnek a gyógyszerjelölt vegyületek hatékonyságának és biztonságosságának értékelésében, így alkalmazásuk csökkenti a humán kipróbálás kockázatát és költségeit.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink