2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Méltóságteljes halál

Most, hogy négy USA-állam is hasonló szabályozást fogadott el, a JAMA Oncology tanulmánya bemutatja, hogyan működik a méltóságteljes halált lehetővé törvény az azt legrégebb óta alkalmazó államban, Oregonban. A Death with Dignity Act révén az orvosok terminális állapotú betegeiknek kérésükre letális szert írhatnak fel.

A Death with Dignity Act 1997-es elfogadása óta Oregonban az orvosok letális szert írhatnak fel terminális állapotú betegeiknek. A napokban hasonló törvényt fogadtak el Washington, Vermont, Colorado és California államokban, továbbá District of Columbia-ban, továbbá az orvos által asszisztált meghalásra egy legfelsőbb bírósági döntés nyomán lehetőség van Montana államban is.

A non-profit Méltóságteljes Halál Nemzeti Központ szerint húsz további USA-államban fontolgatják a törvényhozók hasonló szabályozás életbe léptetését még ebben az évben.

 

A JAMA Oncology tanulmánya a Nemzeti Rákintézet Nemzeti Klinikai Vizsgáló Hálózata felkérésére készült, az adatokat az oregoni egészségügyi hatóság biztosította. A szerzők többek között olyan jelentéseket tekintettek át, amelyek a receptfelírások és a kiváltott vények 1998 és 2015 közötti adatait tartalmazzák.

Charles Blanke és munkatársainak tanulmánya – Characterizing 18 Years of the Death With Dignity Act in Oregon – a következőket állapítja meg:

  • Nem minden esetben váltják ki a halálos szert. 1998 és 2015 között Oregonban 1545 receptfelírás történt, a recepteket 991 esetben váltották ki (64%).
  • Leginkább az idősebb, fehér, magasabb iskolai végzettséggel rendelkező emberek alkalmazzák a törvényt: az orvosilag segített halált 97%-ban fehérek, 91%-ban 55 évnél idősebbek, és 72%-ban olyanok vették igénybe, akiknek legalább minimális felsőfokú iskolai részvételük volt.
  • A törvény igénybevétele folyamatosan nő. 1998 és 2013 között az oregoni receptfelírások gyakorisága évente 12%-kal, míg 2014-ben és 2015-ben évi 24%-kal nőtt.
  • A szerzők megállapítása szerint a medikáció hatékony: csak 6 páciens ébredt fel alkalmazása után (99,4%-os effektivitás), mellékhatás kis százalékban jelentkezett (hányás). A medikáció bevétele és a kóma beállta között átlagosan 5 perc, a halál bekövetkeztéig átlagosan 25 perc telt el.
  • A legtöbb alkalmazó rákban (77%), amiotrófiás laterálszklerózisban (8%), tüdőbetegségben (4,5%), szívbetegségben (2,6%) és HIV-ben (0,9%) szenvedett.
  • A 991 beteg 5,3%-ának kellett részt vennie pszichiátriai evaluációban, hogy kompetenciáját megállapíthassák.
  • A betegek 92%-a hospice ellátásban részesült, és 94% halt meg otthonában.

Mint az onkológus Blanke elmondja, a kutatók meglepődtek, hogy az emberek leggyakrabban nem a kezelhetetlen fájdalom miatt folyamodtak a méltóságteljes halált lehetővé tevő törvényhez. A leggyakoribb indok az autonómia és a méltóság érzésének elvesztése volt, továbbá az, hogy az illetők többé már nem voltak képesek az élet élvezetére.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink