2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Eutanázia-körkép

A hvg.hu mutatja be cikkében több ország hozzáállását az eutanáziához.

Kaliforniában júniusban lép életbe a segítséggel elkövetett öngyilkosságot engedélyező törvény. Kanadában is készült egy hasonló javaslat. Magyarországon csökken az eutanázia támogatottsága – írja a HVG online.

Kanadában a parlament előtt van az a javaslat, amely szabályozná az orvosi segítséggel végrehajtott öngyilkosság kérdését, miután a legfelső bíróság tavaly visszavonta az 1993-ban bevezetett tilalmat – derül ki a cikkből. A kérdés annyira megosztja a társadalmat, hogy Justin Trudeau kormányfő feloldotta a pártfegyelmet, s engedélyezte, hogy Liberális Pártjának képviselői maguk döntsék el, igennel vagy nemmel szavaznak – írja a hvg.hu munkatársa. Nem csak Észak-Amerikában lehetséges a kegyes halál: Kolumbiában 2015 óta engedélyezik az aktív eutanáziát, s a világon Uruguay volt az első, amely lehetővé tette, hogy a halálos betegek orvosi segítséggel vessenek véget szenvedésüknek.

Európában vegyes a kép. Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban szabad az aktív eutanázia – az, hogy az orvosok maguk adják be az élet végét hozó szert – míg Svájcban a kaliforniaihoz hasonló módon szabályozzák a kérdést. Németországban – ahol a második világháborús múlt miatt senki sem meri használni az eutanázia szót – tavaly óta ugyancsak engedélyezik a „halálhoz segítésnek” nevezett eljárást, de csak akkor, ha azt mindenféle ellenszolgáltatás nélkül hajtják végre – olvasható a portálon.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink