hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Mi a helyzet nálunk?

Kanadában bizonyos feltételek mellett engedélyezett az eutanázia, a nepszava.hu a hír kapcsán elemezte a magyar joggyakorlatot. 

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, Kanadában eutanáziatörvényt vezettek be – azok a felnőttek vethetnek véget az életüknek orvosi segítséggel, akik számára elviselhetetlen szenvedést okoz egészségi állapotuk, illetve haláluk belátható időn belül egyébként is bekövetkezik.

A halálra vonatkozó önredelkezés a múltban hazánkban többször is napirendre került – írja a nepszava.hu. A betegek jogvédelmét 1998 előtt nem biztosították átfogó törvények, a gyógyíthatatlan betegekre vonatkozó rendelkezések is hiányosak voltak. Szerintük az akkoriban uralkodó állami szemlélet az eutanázia minden formáját elutasította, a törvényhozók csupán azt szabták meg, hogy „az orvos az általa gyógyíthatatlannak vélt beteget is a legnagyobb gondossággal köteles gyógykezelni”.

Ez később sem változott túlzottan, igaz, az 1998-ban alkotott új egészségügyi törvény már rögzítette a betegek jogait, s lehetőséget adott az életvégi döntés szabadságára. Eszerint az orvosi kezelés máig a beteg beleegyezésétől függ, aminek értelmében az ellátás akár vissza is utasítható. Ehhez a beteg által, saját kezűleg írt és aláírt nyilatkozat szükséges. A törvény lehetőséget nyújt továbbá, hogy az állampolgárok – elsősorban közjegyzőknél – előre döntsenek az esetleges balesetük, betegségük alkalmával követendő orvosi eljárásról.

Az aktívan történő halálba segítéssel már más a helyzet. Az Alkotmánybíróság 2003-as állásfoglalása szerint a gyógyíthatatlanok önrendelkezési joga, hogy döntsenek halálukról, s annak időpontját megválasszák. Ennek ellenére ez máig nem lehetséges. A testület a törvényhozókat tette felelőssé, akik a betegek önrendelkezési jogát korlátozzák. A feloldásáról nem rendelkeztek, a probléma megoldását a honatyákra hárították. Így a mindenkori kormányoknak kellene ítéletet hozniuk arról, hogy megteremthetők-e az eljárások, amelyek garantálják, hogy a betegek szabad akaratukból kérhetnek segítséget halálukhoz. S arról is, hogy megfelelő-e ezen a téren az egészségügyi intézményrendszer fejlettsége, szakemberekkel való ellátottsága – olvasható a Népszaván.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés