hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Szócska Miklós nemzeti betegfórim létrehozását kezdeményezi

Megszűnik a Nemzeti Egészségügyi Tanács

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint az elmúlt tíz évben létrehozott rendszer már nem kellően hatékony, ezért a betegjogi szervezetekkel tartott egyeztetésen azt javasolta, hogy hozzák létre a nemzeti betegfórumot.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkára a találkozón elmondta, hogy a nemzeti betegfórum keretében zajlik majd a társadalmi konzultáció az egészségügy területén működő civil és egyházi szervezetekkel. A betegfórum a szaktárca állandó tanácsadó testülete lesz és törvényi szinten is megjelenik majd - tette hozzá.

Szócska Miklós hangsúlyozta: a társadalmi konzultáció átalakulóban van, ennek része a nemzeti betegfórum létrehozása is. Szavai szerint a testület létrejötte után a nehéz döntések elől "sem a szervezetek, sem az államtitkárság nem tud elfutni".

Az államtitkár kitért arra: a tervek szerint létrejön az országos betegjogi és dokumentációs központ, amelynek feladatai közé tartozik majd a betegek és szolgáltatók tájékoztatása, a betegjogok fogadása és kivizsgálása, illetve ide tartozna a betegjogi képviselők háttere.

Közlése szerint hamarosan elkészül az a kormányelőterjesztés, amely a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) megszüntetését kezdeményezi. Szócska Miklós megfogalmazása szerint a NET-et mind szakmai, mind jogszabályi szempontból meghaladta az idő. A testület vezetőit erről még a nap folyamán tájékoztatja - fűzte hozzá.

A tanácskozáson részt vevők elmondása szerint több mint nyolcszáz olyan szervezet van, amely az egészségügyi területen tevékenykedik. Eltérő vélemények fogalmazódtak meg részükről azzal kapcsolatban, hogy a nemzeti betegfórumban mi alapján, és mely szervezetek vegyenek részt.

Szócska Miklós az elhangzottakat összefoglalva azt mondta: a nemzeti betegfórum nem hoz azonnali "megváltást", de annak segítségével egészségesebb kommunikáció alakulhat a betegszervezetek és az állam között.

Az államtitkár úgy látja: a munka folytatásához az elvárásokat és a szerepértelmezést pontosítani kell.

Azt kérte a betegszervezetektől, hogy június végéig közösen készítsenek el egy olyan anyagot, amelyben javaslatot tesznek - egyebek mellett - a nemzeti betegfórumban részt vevő szervezetek típusaira, a tevékenységi kör meghatározására. Azt ígérte, hogy az államtitkárság is elkészíti a saját javaslatát.

Szócska Miklós véleménye szerint a nemzeti betegfórum konzultációra ad lehetőséget például a rendszer átalakításáról és a betegutakról. Közös fellépést tesz lehetővé az Európai Unió, az ipar, a mezőgazdaság, a gyógyszeripar irányába, illetve partnerséget biztosít a prevenció és az oktatás területén.

"Sürgőségi kezelésként" az államtitkár azt ajánlotta az egyeztetés résztvevőinek, hogy június vége előtt tartsanak "betegszervezeti meghallgatást", amelyen megoszthatják vele a most el nem hangzott problémákat is.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink