hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Megéri a betegközpontúság

Az egy betegre költött összeg akár 30 százalékkal is csökkenthető az orvosi empátia révén – írja a Betegfókusz.blogon Ficzere Andrea.

Az együttérzésen alapuló orvos-beteg interakciók többek közt jelentősen csökkentik a fájdalmat, mérséklik a szövődmények kialakulásának kockázatát és felelősségteljesebb viselkedésre ösztönzik a pácienseket, írja Betegfókusz című blogján Ficzere Andrea, az Uzsoki utcai Kórház főigazgatója.

Az Egyesült Államok számos egyetemén két-három szemeszteren keresztül oktatják az empatikus hozzáállás fortélyait, igazolva ennek fontosságát a betegellátásban. Ezeken az egyetemeken alapvetésnek tekintik, hogy a szakmai kompetencia, a megfelelő kommunikáció, illetve a betegek kényelmének megteremtése mellett ugyanilyen fontos az együttérzés kimutatása és az ellátás során elvárható intimitás megteremtése.  A páciensek körében végzett felmérések is azt támasztják alá, hogy a betegek számára kiemelten fontos a megfelelő légkör és a valódi odafigyelés.

Számos kutatás kvantitatív eredményekkel is igazolta ezeknek a kurzusoknak a fontosságát. Sokkal jobb életminőségről számoltak be azok a betegek, akik a végstádiumú tüdőrák diagnózisa után korán részesültek empátiával végzett palliatív terápiában. Csökkent a depressziójuk, kevesebb beavatkozásra volt szükségük, miközben a túlélés időtartama átlagosan 30 százalékkal növekedett. Azok a diabéteszes betegek pedig, akik kezelőorvosukkal bizalmi viszonyt ápoltak,  átlagosan több mint 40 százalékkal kisebb arányban vették igénybe a sürgősségi ellátást.

Azon egészségügyi intézményekben, ahol az ellátást nyújtó orvosok medián feletti betegközpontúságról és együttérző intimitásról tettek tanúbizonyságot, a betegellátás teljes költsége közel egyharmaddal alacsonyabb volt.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés