hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Megalázó bánásmód a nőgyógyászati ellátásban

A napokban több történet is napvilágot látott olyan nőktől, akik megalázó helyzetbe kerültek az állami ellátás során. Az Index szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) is vizsgálódik.

Ugyan jogszabály is kimondja, hogy a nőgyógyászati ellátás idején csak a legszükségesebb esetekben távolítható el a ruházat, a gyakorlatban ez nem mindig van így – hívta fel a figyelmet a Másállapotot a szülészetben! mozgalom.

Tarthatatlannak és szakmaiatlannak tartja a nőgyógyászati ellátást az a nagykanizsai nő, aki a napokban levélben kért segítséget a Másállapotot a szülészetben! mozgalomtól. Elmondása szerint már eleve félig levetkőzve kellett a szakorvoshoz bemennie, és mindezek tetejébe még a titoktartás sem valósult meg, egészségügyi problémáit ugyanis egy másik, szintén félpucéran várakozó nő is végighallgatta.

Sajnos sok hasonló beszámolót kapunk, főként vidékről, ahol a nőknek gyakran nincs is választási lehetőségük, hiszen ellátás csak azon az egy helyen van, ahol korábban már valamilyen kínos, megalázó szituációt átéltek. Ilyenkor fennáll a veszély, hogy a páciens emiatt halogatja, vagy egyáltalán nem megy el vizsgálatokra, aminek a jövőben még számos komoly egészségügyi következménye lehet – jelentette ki az Indexnek a Másállapotot a szülészetben! mozgalom. Hozzátették: meggyőződésünk, hogy az ilyen mértékű szakmaiatlanságok miatt kényszerül sok nő magánellátásba, persze csak azok, akik megtehetik. A kisvárosokban ugyanakkor gyakran megesik, hogy ugyanaz az orvos dolgozik az állami és a magánegészségügyben is, így az ott élők helyzete még nehezebb.

Mint kiderült, a szabálytalanságokról már a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) is értesült, ahová több bejelentés is érkezett, melyek kivizsgálása folyamatban van – írták a lapnak.

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés