hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Táplálkozás

Listeria a felvágottban: a Pick elismerte a hibát

A Pick Szeged Zrt. hibája miatt lehetett határérték feletti Listeria baktérium egyes általa gyártott hústermékekben; a gyártó elismerte a hibát, egyben megerősítette: kizárólag a Reál áruházlánc üzleteiben forgalmazták a kifogásolható árukat, és azok nagy részét még értékesítés előtt kivonták a forgalomból.
Kovács László, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Listeria fertőzés külső okokra vezethető vissza: vagy a gépsor állapota nem volt megfelelő, vagy azok, akik a gépsor mellett dolgoztak nem tartották be a személyi higiénés előírásokat.
 
A határérték feletti Listeria baktériumot tartalmazó hústermékek fogyasztása ártalmas lehet az egészségre, a kifogásolt árukat ezért azonnal levették a Reál üzletek polcairól.
 
A Pick Szeged Zrt. keddi közleményében hangsúlyozta: a kizárólag a Reál áruházláncban április 20-i fogyaszthatósági idővel forgalmazott "Reál Párizsi szeletelt 150 g"-os és az április 21-i fogyaszthatósági idővel forgalmazott "Reál Sonka szeletelt 100 g"-os termékeket kedden visszahívta a fogyasztói értékesítésből.
 
Hozzátették: az áruházlánc és a vállalat közös belső ellenőrzése során kiderült, hogy a – mintegy három hete gyártott – két terméktípus Listeria monocytogenes fertőzöttsége az előírt határértéket meghaladta.
 
A társaság azonnal értesítette az illetékes hatóságokat és az alig 200 kilogramm termék nagy részét még értékesítés előtt visszavonták a kereskedelmi egységekből. Az értékesítésbe bevont boltok pedig részletes tájékoztatást kaptak a helyzetről.
 
A társaság és az áruházlánc kéri mindazokat, akik vásároltak a kérdéses termékekből, abból ne egyenek. Ha valaki mégis fogyasztott volna a szóban forgó termékekből, és ezt követően rosszul érezné magát – émelygést érez vagy hányingere van – forduljon orvoshoz. Egyben tájékoztassa az orvost arról, hogy a kérdéses termék is lehet oka a rosszullétének.
 
A Listeriával fertőzött párizsit és sonkát a vásárlás helyén visszaveszik a vevőktől. A Pick Szeged Zrt. az észlelt hibát a hatóságok bevonásával kiküszöbölte és a termelést azóta – szigorú minőségbiztosítási ellenőrzések mellett – újraindította.
 
A társaság hangsúlyozta: hasonló eset még soha nem fordult elő a Pick Szeged Zrt. történetében. Az egy gépsoron történt fertőzés más termékek gyártását nem érintette, fogyaszthatóságát nem befolyásolja. Azok minden szempontból megfelelnek az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.
 
MTI
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés