2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Leginkább nyugati oltóanyagot akarnak a magyarok

Újabb felmérést készített a kelet-közép-európai régió oltási hajlandóságról a pozsonyi székhelyű Globsec, az eredményeket a Telex szemlézte.

A felmérés alapjául szolgáló adatokat tíz országban (Ausztria, Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia) gyűjtötték idén márciusban, országonként ezer-ezer embert kerestek fel telefonon. Az így összeállt minta a 18 évesnél idősebb lakosságra nézve nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

Az október és március közötti öt hónapban a visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) mindegyikében legalább 20-30 százalékkal nőtt azok aránya, akik be akarják magukat oltatni. Szlovákiában ezen időszak alatt egyenesen megduplázódott az oltáspártiak aránya. Magyarországon 55 százalék azok aránya, akik inkább elfogadnák az oltást, míg 23 százlék válaszolta azt, hogy inkább nem. A megkérdezett magyarok 17 százaléka volt már beoltva az adatfelvétel időpontjában, ami a legmagasabb arány a térségben.

A felmérésben vizsgált valamennyi országban a nyugati típusú vakcinákat, például a Pfizert és a Modernát részesítik előnyben. Az oltást igénylő válaszadók 43 százaléka mondta azt, hogy nyugat-európai vagy amerikai fejlesztésű oltóanyagot akar választani. A tíz országban a lakosság átlagosan 5 százaléka választaná előbb a Szputnyik V vakcinát.

A magyarok 5,7 százaléka a kínai Sinopharm-vakcinával szeretné beoltatni magát, míg 3,7 százalékuk választaná inkább a Szputnyik V-t. A bizonytalanok aránya 3,8 százalék ebben a kérdésben, írja a Telex.

(forrás: Telex)
hirdetés

Könyveink