hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Operatív törzs: figyelje, mikor jelentkezhet oltásra!

A kormány kísérleti jelleggel kipróbál egy új időpontfoglaló rendszert. Ez a lehetőség első körben 70 000 Budapesten, Pécsen, Debrecenben és Szegeden, valamint e városok környékén élő regisztrált előtt nyílik meg. Ők szerdán sms-t kapnak, amelynek segítségével egy weboldalra belépve láthatják, hol, mikor jelentkezhetnek oltásra jövő hétfőn, kedden, szerdán, hangzott el az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

A védelmi intézkedéseknek és az oltásoknak köszönhetően csökken a fertőzöttek száma, mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília közölte, a járványügyi adatok mérsékelt, elhúzódó csökkenését látják az adatokban, elsősorban a brit mutáns miatt, amely komolyabb betegséget okoz, és a betegek hosszabb kórházi kezelést igényelnek. A járvány első és második hullámában kórházba kerülőknél gyorsabb volt a gyógyulási időszak.

A tisztifőorvos elmondta: a következő héten egyidőben mind az ötféle vakcina elérhető lesz az oltópontokon, bár nem egyenlő arányban, hiszen eltérő azok száma, akik az egyes vakcinákból a második dózist kapják. Müller Cecília kiemelte, nő az oltásra regisztráltak és azon belül is a fiatalok száma. Így - mint fogalmazott - "megcsillan annak lehetősége, hogy megszabaduljunk ebből a pandémiás helyzettől, és az oltások növekvő számával lassan, óvatosan újra vissza tudjuk nyerni megszokott életünket".

Hangsúlyozta, hogy mind az öt rendelkezésre álló oltóanyag alkalmas, mindegyik megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) követelményének, amely szerint a vakcináknak 50 százalék feletti védettséget kell adniuk. Aki az oltást kéri, nemcsak a saját életét, hanem más emberek életét, egészségét védi meg, mondta, hangsúlyozva, hogy a koronavírust kizárólag védőoltással lehet legyőzni.

Arra a kérdésre, hogy a háziorvosok külön díjazásban részesülnek-e akkor, ha Sinopharm-vakcinával oltanak, Müller Cecília azt válaszolta: a háziorvosok - függetlenül az oltóanyag fajtájától - külön díjazásban részesülnek, ha hétvégén vagy ünnepnapon oltanak. Erre egy korábbi kormányrendelet ad lehetőséget.

Egy férfit beoltanak az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 21-én (MTI/Vajda János)
Egy férfit beoltanak az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 21-én (MTI/Vajda János)
 

Minél többen kapják meg a védőoltást, annál kevesebben betegednek, halnak meg, és annál közelebb kerülünk a normális élethez, valamint annál inkább megerősítjük a védelmet a járvány negyedik hullámával szemben, mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.

György István, aki az országos oltási munkacsoport vezetője beszámolt arról, hogy a beoltottak száma szerda reggelre meghaladta a 3,36 milliót. Jelezte: eddig 4 325 968-an regisztráltak az oltásra, és több mint kétharmaduk kapott már vakcinát. Az államtitkár bejelentette, a kormány kísérleti jelleggel kipróbál egy új időpontfoglaló rendszert. Ez a lehetőség első körben 70 000 Budapesten, Pécsen, Debrecenben és Szegeden, valamint e városok környékén élő regisztrált előtt nyílik meg. Ők szerdán sms-t kapnak, amelynek segítségével egy weboldalra belépve láthatják, hol, mikor jelentkezhetnek oltásra jövő hétfőn, kedden, szerdán. Kérjük azokat, akik sms-t kapnak, csütörtökön 16 óráig keressék fel az üzenetben megjelölt weboldalt és foglaljanak időpontot. A regisztrációk eredményeit csütörtökön értékelik, ha a próbaüzem tapasztalatai kedvezőek lesznek, minden kórház oltópontjára online időpontfoglaló felületet nyitnak, mondta az államtitkár.

 

Bogdán László medikus oltáshoz készíti elő a Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. április 21-én (MTI/Varga György)
Bogdán László medikus oltáshoz készíti elő a Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. április 21-én (MTI/Varga György)

Kedden 623 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert elmondta: közterületen 618, tömegközlekedési eszközökön és a megállókban négy, bevásárlóközpontokban pedig egy emberrel szemben léptek fel a rendőrök kedden a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. A rendelkezések bevezetése óta maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 56 186-szor intézkedtek a rendőrök.

Az alezredes közölte: a kijárási tilalom szabályainak megszegése miatt 227 esetben intézkedtek kedden, így már 64 833-ra emelkedett az ezekkel kapcsolatos rendőri fellépések száma.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 1040 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 315 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 725-ször pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve az ott-tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be. Kedden sem vendéglátóhelyet, sem más üzletet nem kellett ideiglenesen bezáratnia a rendőrségnek a szabályok be nem tartása miatt.

Kiss Róbert ismertette: 42 068-an vannak hatósági házi karanténban, kedden 4379 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. A karanténban lévők közül 2823-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

Magyarországon példaértékű oltási kampányt folytatnak a WHO igazgatója szerint

Elismerően nyilatkozott a magyar intézkedésekről Hans Kluge, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) európai regionális igazgatója, aki üdvözölte a határozott lépéseket és a példaértékű oltási kampányt. Hans Kluge szerdán Budapesten találkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, majd közös sajtótájékoztatójukon kifejtette: Magyarországon az embereket és az üzleti vállalkozásokat is védték az intézkedésekkel ebben a mindenkinek nehéz időszakban. Magyarországon példaértékű oltási kampányt folytatnak, életmentő eszközként tekintenek a vakcinára, amelynek kérdése túlmutat a geopolitikán, magyarázta. Hozzátette: a vakcina az egyedüli eszköz a járvány legyőzésére.

Emlékeztetett: május végére minden regisztrált megkaphatja az oltást Magyarországon, az átoltottság jóval az európai átlag felett alakul. A WHO tisztviselője gratulált a magyar hatóságok által tett határozott lépésekhez. Fontos, hogy mindenki biztonságban legyen. Kitért rá: a nyitás lépéseiről a járvány alakulásának megfelelően kell dönteni. Az iskolákat kell a legkésőbb bezárni és a legelőször kinyitni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink