hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kivonták a vérnyomáscsökkentőket, még egy hónapig használhatók

Valsartan ügy: ne dobja el, szedje és cserélje!

A betegeknek – saját biztonságuk érdekében – a gyógyszerszedés folytatását, orvosaiknak pedig egy hónapon belüli gyógyszerváltást javasol a szakmai grémium.

A gyógyszerhatóanyagok előállítása során keletkező szennyezőanyagok mennyiségét tisztítással csökkentik a gyógyszerbiztonság szempontjából meghatározó határértékekre, ám a kínai Zhejiang Huahai Pharmaceutical által gyártott egyik termék esetében ez nem járt sikerrel. A több gyógyszercég – köztük hazaiak – által is vérnyomáscsökkentők előállítására használt valsartan nevű alapanyagban ugyanis nagyobb mennyiségű, ráadásul veszélyes karcinogén szennyezőanyagot találtak. A dologra tulajdonképpen véletlenül derült fény, amikor a kínai vállalatnál vevőként jelentkezett egy új cég, amely az említett alapanyag vásárlását megelőzően megvizsgálta a venni kívánt terméket. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Írországhoz, Spanyolországhoz, Nagy-Britanniához, Franciaországhoz és Olaszországhoz hasonlóan az első információk hallatán már június 29-én – ideiglenes intézkedésként – felfüggesztette a kifogásolható gyógyszertételek forgalmazását, július 4-én pedig az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) gyorsriasztású láncon keresztül javasolta tagállamainak az említett kínai valsartan hatóanyagú gyógyszerek patikai forgalomból való kivonását, vázolta a kialakult helyzetet Szolyák Tamás, az OGYÉI főigazgató-helyettese.

Az ellátás biztosítása érdekében egyrészt folyamatosan követik, hogy a különböző gyártóhelyek mennyire képesek pótolni a minőségi kifogás miatt kieső alapanyagot, illetve a megfelelő minőségű alapanyaggal rendelkező gyártók mennyire képesek pótolni a kieső gyógyszerkészletet. Nem kis mennyiségről, állítólag havi 200-300 ezer dobozról van szó.

Valsartan - Wikipedia
Valsartan - Wikipedia

A valsartan nevű alapanyaggal Magyarországon közel 200 ezer beteget kezelnek, mondta el egy mai sajtótájékoztatón dr. Merkely Béla, a szakmai kollégium kardiológiai tagozatának vezetője, a Semmelweis Egyetem rektora. A professzor arra figyelmeztetett, hogy a gyógyszer hirtelen, egyik napról a másikra történő elhagyása nagyobb veszélyt jelent a betegekre, mintha a jelenleg használt medicina orvosuk által történő lecseréléséig – tehát körülbelül még három-négy hétig – a most használt készítményt szedik. A gyógyszerszedés hirtelen leállása ugyanis jelentős vérnyomás emelkedést eredményezhet, amelynek következménye olyan életet veszélyeztető esemény lehet, mint a szívinfarktus vagy a sztrók.

Ezért orvosi javaslatuk úgy szól – hangsúlyozta nagy nyomatékkal a rektor –, hogy a betegek változatlanul mindaddig szedjék jelenlegi gyógyszereiket, amíg kezelőorvosuk azt le nem cseréli. A 200 ezer beteg átállítása – ismerte el – nem mehet végbe egyik napról a másikra, de azt javasolják, hogy a háziorvosok, a kardiológusok és belgyógyászok a lehető leggyorsabban, egy hónapon belül végezzék el ezt a feladatot, amelyhez segítségként– a Magyar Hypertónia Társasággal közösen – készítettek egy megfelelő dózisú, megfelelő hatóanyagú ekvivalens gyógyszereket ajánló táblázatot, amelyet az orvosoknak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a patikáknak és az intézeti gyógyszertáraknak pedig az OGYÉI postáz.

A betegeknek ugyanakkor azt ajánlják, hogy a gyógyszercserére való tekintettel a korábbinál gyakrabban ellenőrizzék vérnyomásukat, hogy az a megfelelő határérték 140/90 alatt maradjon. Fontos tudni továbbá, hogy nem minden hazai forgalomban lévő valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentő került feketelistára, amelyen összesen 27 termék szerepel. Azok a készítmények ugyanis, amelyeknek alapanyaga nem a fenti cégtől származnak, továbbra is forgalomba maradnak! A hazai forgalomban lévő valsartan hatóanyagú termékek egyharmada – 24 készítmény – nem érintett a jelenlegi helyzettel. Mindezt a Magyar Hypertónia társaság elnöke, Járai Zoltán professzor is megerősítette.

A várható ellátási problémát firtató kérdésre, az OGYÉI főigazgató-helyettese elismerte, mivel európai problémáról van szó, biztos hogy lesz fennakadás a folyamatos gyógyszerellátás biztosításában. Az már más kérdés, hogy nálunk az érintett betegek meglehetősen nagy száma miatt is számolni kell ezzel a ténnyel. Magyarországon egyébként sokféle vérnyomáscsökkentő van forgalomban, önmagában tehát a helyettesítés nem okozhat gondot, kivéve abban az esetben, ha a betegnek valamilyen egyéb ok, betegség miatt kimondottan erre a hatóanyagra van szüksége. Éppen ezért az OGYÉI igyekszik felkutatni a máshol fellelhető, felesleges készleteket.

A helyzetet megkönnyítheti, hogy a piacon két fontos gyógyszercsoport létezik, a sartanok és az ACE-gátlók, amelyek ugyan nem teljesen azonosak, de lényegében hasonló hatásfokkal csökkentik a magas vérnyomást. Ez utóbbiból bőséges választék van a hazai gyógyszerpiacon, fejtette ki Merkely Béla, ezért is szól úgy javaslatuk, hogy első körben – amennyiben nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű, biztosan nem érintett varsartan a patikákban –  ACE-gátlókra állítsák át a betegeket. A korábban már említett orvosoknak készített javaslati listán is 10 ACE-gátló és 5 sartan típusú gyógyszert ajánlanak cserére.

A kivont szerek, és amelyek forgalmazhatók

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés