hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Nyílt levélben kért segítséget a minisztertől a Felügyelőbizottság

Kinek a küldöttgyűlése lesz az igazi az orvoskamarában?

Két közgyűlés, kétféle visszahívási javaslat. A miniszteré lehet a döntő szó a Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetése és a köztestület Országos Felügyelő Bizottsága (OFB) között kialakult vitában, amelynek tétje a MOK elnöki posztja is lehet.

Egyelőre nem tudható biztosan, melyik orvoskamarai országos küldött-közgyűlésen történtek lesznek a meghatározók a köztestület életében. Tény, hogy pillanatnyilag két időpontról is tudnak a küldöttek: mint azt a MedicalOnline megírta, a MOK Országos Felügyelő Bizottsága február 8-ára összehívta a köztestület országos küldött-közgyűlését, amelyen kezdeményezik Éger István elnök és a kamara elnökségének visszahívását „a MOK törvényes működésére vonatkozó szabályok megszegése és a számviteli-pénzügyi gazdálkodás átláthatósága kapcsán tapasztalt szabálytalanságok következtében”. A megyei elnököket tömörítő Területi Szervezetek Tanácsát (TESZT) viszont az elnök hívta össze január 22-ére, s ezt követően az elnökség február 15-ére „írta ki” az országos küldött-közgyűlést, amelyen a felügyelő bizottság elnökének visszahívását (is) kezdeményezik.

Éger István a MedicalOnline megkeresésére egyebek mellett azt közölte: álláspontja szerint alapszabályukkal ellentétes, ami történt, a felügyelő bizottság ugyanis nem hívhatja össze a közgyűlést. Az alapszabály szerint a felügyelő bizottságnak törvény adta joga országos küldött-közgyűlést kezdeményezni, az ülést azonban a TESZT egyetértésével az országos elnökség hívja össze. Mint mondta, a február 8-ára szóló meghívót Bánki Magdolnáék egy bizonytalan címlistára küldték ki, s a MOK hivatalosan máig nem értesült arról. Bár a felügyelő bizottság vezetője szerint iktatva vetették át a meghívót, az elnök azt mondja, a levelet ő maga kedden este hat előtt percekkel kapta e-mailként, küldötti jogán. Arra a kérdésre, igaz-e, hogy kérték tőlük a küldöttek elérhetőségét, de a hivatal nem adta meg, Éger István nemmel felelt. A dolog váratlanul, puccsszerűen érte – mondta, azt is jelezve: mindez szerinte nonszensz: a kamarát nem értesítették arról, mire készülnek az előző közgyűlésen. Az viszont, hogy a MOK következő országos küldött-közgyűlését február 15-ére összehívják, szerinte a november 30-ai országos küldött-közgyűlés elvarratlan szálai miatt „benne volt a levegőben;  csak az nem tudott róla, aki nem akart”. A szándék szerinte a „beelőzés” volt, csakhogy a kamarai törvény 13. paragrafusa szerint önmagában visszahívás nem létezik: azzal egy időben ugyanis az utódot is meg kell választani, amihez viszont kellő előkészületek szükségesek. Egy héttel a küldött-közgyűlés előtt nyilvánossá kell tenni a jelöltek listáját; a jelölteknek nyilatkozniuk kell, hogy elfogadják az ajánlást.

Arra az OFB elnöke által bizonyítható felvetésre, hogy akadályozták munkájukat és nem tették közzé a dokumentumokat, Éger azt mondja: nem akadályoztak semmit. Nem is tehetnék, hiszen az OFB független testület, de mintha nem sikerült volna megérteniük, hogy „nem ítéletet kell mondaniuk, hanem a dolgok törvényességét ellenőrizniük.” Nem azt kellene kifogásolniuk, hogy mi történt, hanem hogy jogosult volt-e arra, aki azt tette, van-e erre határozat, stb. A hivatalnak nem volt mit közzé tennie; ő maga is a novemberi közgyűlésen értesült az OFB beszámolójában foglalt „vádakról.” Most már mindez egyébként elérhető a kamara honlapjának küldötteknek szóló részén (viszont itt minden kamarai tag elérheti a jelentést - a szerk.), mondta, azt is jelezve: a vizsgálatok máig nem zárultak le, de mint Éger István fogalmaz, ő maga is csak ott vette kézhez „a beszámolónak nevezett valótlan tényhalmazt”. Az elnök nem tartja véletlennek, hogy Bánki Magdolna OFB-elnök beszámolóját a küldöttek nem fogadták el; erre még nem volt példa. Álláspontja szerint az abban megfogalmazott kritika ugyanis „nemcsak szakszerűtlen és megalapozatlan, de rosszhiszemű is” – ezért is kezdeményezték több mint tíz százaléknyian a küldöttek közül, hogy hívják vissza tisztségéből az OFB elnökét és egyik tagját.

Az OFB elnöke mindezt visszautasítja, ám Éger szerint a történtek ellehetetlenítették a MOK érdekvédelmi fellépését, súlytalanították az egészségügyről éppen akkoriban kiadott nyilatkozatot.

– 2003 óta vagyok a MOK elnöke; életem és az irodám nyitott könyv. Nem óhajtok védőbeszédet tartani, mert mindezt rendkívül méltatlannak tartom – fogalmazott a MedicalOnline-nak Éger István, aki szerint a történtek nagy mértékben rontották a MOK reputációját. Elvonták a közfigyelmet a fontos kérdésektől, és szerinte, „ha mindazt elkövették volna, amit a felügyelő bizottság állít, és Bánki Magdolna igaz kamarista lenne, akkor is azért könyörögne a tagságnak, hogy mindez ne kerüljön nyilvánosságra, ne beszéljenek kifelé..” Bár Bánki Magdolna szerintegy tiszta kamarának nem okozna gondot a nyilvánosság”, a köztestület elnöke úgy fogalmaz: „ember soha annyi kárt nem okozott a kamarának és az orvoskar becsületének, mint amit most a kamara védelmében elkövettek.” Szerinte  becsületük visszaállítása akár éveket is igényelhet majd.

Mindehhez új fejlemény, hogy csütörtöki levelében felügyelőbiztos kinevezését kezdeményezte a Magyar Orvosi Kamara Országos Felügyelő Bizottsága az emberi erőforrások miniszterénél; Balog Zoltán információink szerint napokon belül közli, mit kíván tenni a köztestület törvényes felügyeletét ellátó miniszterként. Éger István beszélgetésünket követően értesült minderről, ám szerinte egy biztos kinevezése pert és jogerős bírósági ítéletet igényelne, ami nyilvánvalóan nem lesz meg a kamara február 15-ei országos küldött-közgyűléséig.  

Bánki Magdolna azt mondja, nem hagyják magukat megfélemlíteni: mindenképpen megtartják a február 8-ára meghirdetett országos küldött-közgyűlést. Teszik a dolgukat

 

FRISSÍTÉS (2014.01.24. 9:35):

Éges István lesz a vendége az Info Rádió péntek esti Aréna című műsorának, amelyhez várják a közönség kérdéseit is.. [01.25.: a műsor felvétele megtekinthető az Inda videón.]

Köbli Anikó
a szerző cikkei

Kapcsolódó fájlok

cimkék

mok
hirdetés

Könyveink