hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Orvoskamara: most levélben birkóznak

Ahogy azt sejteni lehetett, kezd valóban teleregénnyé fejlődni az orvoskamara kontra felügyelőbizottság ügye. A korábbi verbális vita jelenleg levélváltáson keresztül zajlik.

A Magyar Orvosi Kamara Országos Felügyelő Bizottsága (OFB) hétfői ülésére meghívta Éger István elnököt is, aki azonban nem vett részt az értekezleten. A január 13-i eseményt megelőzően az OFB – a meghívó mintegy mellékleteként – az elnökhöz írt levélben tette fel válaszra váró kérdéseit. Ebben a bizottság elsősorban a kamara által az orvosokra kötött biztosítás körülményeit firtatta, ami vélhetően két okból keltette fel a vizsgálódok figyelmét. Egyrészt azzal, hogy a kedvezményezett orvosok – lényegében a hazai orvostársadalom – egyes adatait a biztosító külföldi szerverén tartják nyilván, ami komoly adatvédelmi aggályokat vett fel. Nem véletlen, hogy a tagjaira hasonló szerződést kötő Magyar Gyógyszerész Kamara nem egyezett bele a gyógyszerészek hasonló, személyes adatainak átadásába – amit a biztosító kényszerűen ugyan, de tudomásul is vett. Az ügylet kapcsán arra is választ vár az OFB, hogy a megkötött szerződés után járó több millió forintos jutalék miért nem a MOK, hanem a biztosítási alkuszként működő egyik korlátolt felelősségű társaságának kasszájába folyt be.

Emellett változatlanul terítéken van a tagdíjak kérdése. Mint arról korábban hírt adtunk, törvénytelenül került sor a korábban 21 400 forintos éves tagdíj 27 600 ezerre emelésére, így tisztázni kellene tagokra bontva, hogy ki tartozik kinek – tag a kamarának? kamara a tagnak? -, s mennyivel? Az ügy kapcsán nyilván ismét elő kell venni a tavalyi költségvetést, mivel az ott tagdíjbevételként szereplő összeg egy részét vissza kell fizetni. S végül azt sem árt tisztázni, mennyi lesz az idei tagdíj – bár ez utóbbi egyelőre részletkérdés.

Éger István szintén levélben válaszolt. A bizottság meghívóját csupán négy nappal az inkriminált esemény előtt kapta kézhez – indokolta távolmaradását -, hozzátéve: sok irányú elfoglaltsága miatt joggal tart igényt előzetes időpont egyeztetésre. Az elnök továbbá a kamarai alapszabály betartására, s arra figyelmeztette az OFB elnökét, hogy az országos hivatal gazdálkodásáról szóló tájékoztatóját a tavaly novemberben megtartott országos küldött közgyűlés nem fogadta el.

A válaszra válasz íródott, amelyben az OFB elnöke a bizottság munkájának segítésére, illetve a feltett kérdések megválaszolására hívja fel az elnököt.

Itt tartanak most.

FRISSÍTÉS (2014.01.14. 12:06):

Bánki Magdolna, a MOK felügyelőbizottságának elnöke kedden napközben nyilatkozott az MTI-nek, minek során emlékeztetett: a felügyelőbizottság a jogszerűséget, a gazdálkodást és a számviteli szabályok betartását vizsgálta. A legnagyobb problémaként ekkor azt emelte ki, hogy a kamarai tagdíjat 2013-ban 20 ezerről 27 ezer forintra emelték meg, ami a bizottság megállapítása szerint nem volt szabályos.

Bánki Magdolna elmondása szerint Éger István, a MOK elnöke Balog Zoltán emberierőforrás-minisztertől kapott levele után maga is elismerte, hogy szabálytalan volt a tagdíjemelés. Ezért Éger István a múlt év végi küldöttgyűlésen megpróbálta visszamenőleges hatállyal - szabálytalan módon - jogszerűvé tenni a tagdíjemelést. "Tavaly jogtalanul 44 ezer orvostól szedtek emelt tagdíjat" - hangsúlyozta a felügyelőbizottság elnöke, hozzátéve: ezt vagy vissza kell fizetni, vagy be kell számítani az idei tagdíjakba. A köztestület egész éves költségvetését újra kell gondolni - jegyezte meg.

Hozzátette: bár többször kérték, a kamara nem hajlandó közzétenni a felügyelőbizottság jelentését a honlapján, és ott továbbra is - a már a vezetőség által is jogszerűtlennek elismert - 27 ezer forintos tagdíj szerepel.

FRISSÍTÉS (2014.01.14. 15:38):

A nap folyamán az MTI megszólaltatta Éger István kamarai elnököt, aki a vizsgálat érdemi részéről nem kívánt beszélni („ez az egész kérdéskör a kamara belső ügye” - mondta), csak a magát a vizsgálatot kritizáló korábbi véleményét ismételte meg.

Horváth Judit
a szerző cikkei

cimkék

mok
hirdetés

Könyveink