2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Dimenziók a házi gyermekorvoslásban

Kihalásos alapon felszámolja magát a rendszer

Szerkezeti átalakítás és életpályamodellek bevezetése nélkül tíz éven belül, kihalásos alapon felszámolja magát a hazai házi gyermekorvosi rendszer – nyilatkozta a MedicalOnline-nak dr. Póta György. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének (HGYOE) alelnökét annak kapcsán kérdeztük, hogy Dimenziók címmel a civil szervezet november 18-19-én tartja XVII. Őszi konferenciáját Budapesten.

Bár a probléma régóta ismert, hovatovább közhelynek számít annak leírása, hogy nehéz helyzetben van az alapellátás, de nemcsak a háziorvosok, hanem a gyermekek ellátására szakosodott alapellátók is. Huszár András, a HGYOE elnöke nagyobb fórum előtt legutóbb az általános ombudsman gyermekegészségügyi projektjét beharangozó konferencián figyelmezette a résztvevőket: ha nem születik politikai döntés arról, hogy az esélyegyenlőség jegyében a gyermekeket gyermek háziorvosoknak kell ellátniuk Magyarországon, akkor tíz éven belül nem lesz, aki megfelelő szakértelemmel lássa el a felnövekvő nemzedéket.

pota_gyorgy


Dr. Póta György a MedicalOnline-nak azt mondta: egyesületük két éve fogalmazta meg az ezzel kapcsolatos állásfoglalást, mindeddig azonban még csak reagálni sem reagáltak felvetésükre. Pedig a szakma utánpótlása megoldatlan: az 1568 házi gyermekorvosnak jelenleg több mint 30 százaléka nyugdíjas korú.

Amennyiben a jelenlegi szinten marad a házi gyermekorvosok képzése, egyszerűen összeomolhat a rendszer, amelynek eredményességét Európa-szerte elismerik. Politikai döntésre azért volna szükség szerinte, mert a tényleges döntések mindig a koncepciókon múlnak; ha ezt a mondatot kijelentenék, minden további változtatást ennek mentén kellene megvalósítani.

A jelenlegi egészségügyi vezetés ugyan kimondja, hogy meg kell erősíteni az alapellátást, és abban a gyermekek alapellátását is, szerkezeti átalakítás nélkül a rendszer nem működhet tovább. A mai struktúra ugyanis a hatvanas években alakult ki: azóta lényegében változatlanok a körzetek és valójában a benne dolgozók is – figyelmeztet a HGYOE alelnöke. A csepeli gyermek háziorvos tíz évet sem ad a rendszernek ahhoz, hogy változás nélkül, kihalásos alapon felszámolja önmagát. Póta György szerint nem véletlenül foglalkoznak a november 18-19-i szokásos őszi konferencián az utánpótlás kérdésével: bár a parlament előtt fekvő legújabb salátatörvény alapján komoly ígéret a korábban praxisalapként emlegetett, mára praxiskezelőnek hívott szervezet létrehozása, konkrét, anyagiakkal is alátámasztott életpályamodellek kidolgozása és meghirdetése nélkül a fiatalok továbbra sem látnak majd fantáziát a házi gyermekorvoslásban. Ha mégoly kecsegtető is, hogy akár kamatmentes kölcsönt biztosítanak a praxisok megvásárlására, a jelenlegi finanszírozás mellett nincs esély arra, hogy a fiatal doktorok havi 50-100 ezer forintot törlesztésre fordíthassanak – mondta.

A praxisok ma mintegy 800-900 ezer forint bruttó finanszírozással gazdálkodhatnak: ebből kell kollégáik bérét és minden költséget, járulékot kigazdálkodniuk. Ezért vallja maga az egyesület is, hogy a jelenlegi formában teljesen felesleges volna pénzt pumpálni a rendszerbe, amelynek kasszája zárt, és a degresszió rengeteg pénzt elvisz.

– Az életpályamodell kialakításának jelenleg semmilyen jelét nem látjuk – mondta Póta György, aki szerint e nélkül azonban nem lehet megreformálni a rendszert. Az alapellátás minden szegmensét egybe vonó új szakmai kollégiummal kapcsolatban az alelnök úgy tudja, érdemi kérdésekről mindmáig nem tárgyalt a testület; „igyekeznek kerülni a konfliktusokkal terhelt témákat”. S, hogy mindezek alapján mit válaszol az alelnök a konferencia kapcsán általuk feltett egyik kérdésre, hogy tudniillik mi is lesz holnap? Póta György válaszol, de inkább visszakérdez: „holnap is élni fogunk, de hogy miként...?”

Vannak pozitív jelek a kormányzati elképzelésekben, de egyelőre legalábbis nem látjuk a megvalósulás esélyét – mondja az alelnök, azt is jelezve: állásfoglalásra nem készül a HGYOE. Meghívták viszont konferenciára Éger Istvánt, az orvosi kamara és Selmeczi Kamillt a FAKOOSZ elnökét. Az Egyedül nem megy címmel megrendezett konferencia-blokkban a többi közt azt szeretnék megvitatni, hogy „ne párhuzamosan, néha kicsit egymás lábára lépve” akarjanak érdekeket védeni. Mert lehet ugyan, hogy egyikük „egy paraszthajszállal jobban jár”, de összességében mindannyian nehéz helyzetben vannak, így inkább abban kellene megállapodniuk, mi az, amit közösen képviselhetnek.

A konferencia részletes programját itt találja

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés