2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.

Kétnapos népegészségügyi konferencia kezdődik Budapesten

A népegészségügyi prevenciós programok hatékonyságának javításáért kétnapos európai uniós szakértői konferenciát tartanak hétfőn és kedden Budapesten - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság.

A Tegyünk a megelőzésért! című konferenciának, amely egybeesik a keddi, dohányzásmentes világnappal is, az a célja, hogy támogassák a tagállamokat népegészségügyi stratégiáik, cselekvési terveik korszerűsítésében és végrehajtásában. Ezen a területen "azonnali cselekvés, beavatkozás szükséges" - olvasható a közleményben.

Ennek érdekében arról tárgyalnak majd, hogyan növeljék a táplálkozással, fizikai aktivitással és dohányzással kapcsolatos népegészségügyi megelőzési programok hatékonyságát, miként segítsék a legjobb gyakorlatok elterjesztését országokban.

Ugyanis, bár minden tagállamnak van népegészségügyi programja, a krónikus betegségek magas előfordulási aránya továbbra is súlyos problémát jelent. Ez egyúttal jelentős egészségügyi kiadásokkal is jár Európa-szerte - írták, kiemelve: a közép- és kelet-európai EU-tagállamok egészségügyi mutatói elmaradnak a többi tagállaméitól.

A legnagyobb terhet a nem fertőző betegségek jelentik, amelyek minden korosztályt érintenek, és a halálozások hatvan százalékáért felelősek.

Példaként kiemelték a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a daganatos és a krónikus légzőszervi megbetegedéseket, az elhízást és a második típusú diabéteszt. Hangsúlyozták azt is, hogy ezen problémák kialakulásához nagyban hozzájárul például a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, valamint az aktív és passzív dohányzás.

Ezekről a témákról tárgyalnak majd az EU elnökségi rendezvények sorába tartozó eseményen, amelyet az Európai Bizottság, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet és a WHO Európai Regionális Irodájának támogatásával rendeznek meg.

A hétfőn kezdődő konferencián részt vesznek a tagállamok vezető népegészségügyi szakértői és egészségpolitikusai, nemzetközi szakmai és civil szervezetek munkatársai, a WHO, valamint az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának képviselői is.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés