2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Németországi hasmenésjárvány - a spanyol hatóságok bezártak két üzemet

A spanyol hatóságok pénteken este értesítették az Európai Bizottságot, hogy ideiglenesen bezártak két üzemet Málaga és Almería megyékben, mert feltételezik róluk, hogy onnan szállítottak fertőzött uborkát Németországba.

Németországban csütörtökön vált ismertté, hogy az EHEC bélbaktérium kiváltotta hasmenésjárvány kórokozóját a Spanyolországból importált salátauborkán találták meg.

A spanyol hatóságok a két szóbanforgó üzemből talaj- és vízmintákat vettek, és vizsgálják a terményeket is.

Németország illetékesei az Európai Unió gyors riasztási rendszerén (RASFF) keresztül tájékoztattak arról is, hogy egy vélhetően szintén fertőzött spanyol rakományt Dániába vittek. A dán hatóságoknak sikerült ezt az uborkaszállítmányt felkutatni és kivonni a forgalomból, és biztosították Brüsszelt, hogy a termékből nem jutott más tagországba.

A coli bélbaktérium egyik válfaja, az EHEC baktérium kiváltotta fertőzés május közepén Észak-Németországban kezdődött. A fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 700-ra emelkedett, a halálesetek száma pedig péntek délutánra hétre nőtt.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az összes kórházat figyelmeztette: ha olyan megbetegedést észlelnek, amely a németországi hasmenésjárvánnyal összefüggésbe hozható, azonnal értesítsék az Országos Epidemiológiai Központot.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos sajtótájékoztatón elmondta, a betegség akár súlyos szövődményekkel is járhat. Kiemelte: annak, aki megbetegedett, nem szabad antibiotikumot, sem hasfogót adni, a lényeg a folyadékpótlás. A megelőzés érdekében fontos a tiszta zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, valamint a rendszeres kézmosás. Utóbbi különösen ajánlott azoknak, akik állatokkal foglalkoznak, mivel a betegséget okozó baktérium természetes formában a szarvasmarhákban fordul elő, az állatoknál viszont nem okoz megbetegedést

(forrás: MedicalOnline, MTI)
hirdetés

Könyveink