hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kásler: A magyar egészségügy tradíciója a rendkívül igényes betegellátás

Átadták a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Egészségtudományi Karának 2,5 milliárd forintból megújult gyakorlati oktatási helyszíneit.

Az egészségügy fejlesztését a kormányzat átfogó módon végzi: a jogállási törvénnyel a működést, a gazdálkodást és a finanszírozást igyekeztek új egységben megszervezni, a megfelelő működés biztosításával pedig olyan szakmai struktúra létrehozását kezdeményezték, amely a század igényeinek és a magyar tradícióknak is megfelel – mondta köszöntőjében Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Ezt a programot az oktatás átszervezése nélkül nem lehet megoldani, hiszen napjainkban a korszerű egészségügyi igények szabják meg az orvosok és más egészségügyi szakemberek képzésének tartalmát.

A szervezeti keretek meghatározásával, a felsőoktatási intézmények átalakításával, az infrastrukturális feltételek javításával a kormányzat igyekszik minden segítséget megadni ahhoz, hogy a magyar egészségügy megtarthassa tradícióját: a rendkívül igényes betegellátást – mondta a tárcavezető.

A felsőoktatási fokozatváltással augusztustól az egyetemek versenyképesebbé válnak, szabadabban működhetnek, több pénzből gazdálkodhatnak és egyre több külföldi hallgatót fogadhatnak  emelte ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Valamennyi modellváltó egyetem alapítványi bejegyzése megtörtént szerdán, így szeptemberben a hallgatók csaknem 70 százaléka, több mint 180 ezer fiatal kezdi meg tanulmányait ilyen intézményben.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a Modern városok programban 2,5 milliárd forintból megújult Pécsi Tudományegyetem (PTE) Egészségtudományi Kara gyakorlati oktatási képzési helyszíneinek avatásán 2021. július 8-án. Mellette Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. MTI/Varga György
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a Modern városok programban 2,5 milliárd forintból megújult Pécsi Tudományegyetem (PTE) Egészségtudományi Kara gyakorlati oktatási képzési helyszíneinek avatásán 2021. július 8-án. Mellette Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. MTI/Varga György

Magyarország célul tűzte ki, hogy regionális tudásközponttá váljon, e tekintetben pedig jó úton járunk  fogalmazott, kitérve arra, hogy idén tíz magyar egyetem is felkerült a Global Ranking of Academic Subjects rangsorára, és a klinikai orvostudományok területén a PTE is előkelő helyet vívott ki magának. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a magyar fiatalok egyre versenyképesebb, korszerűbb képzésekben részesülhetnek, egyúttal külföldi hallgatók számára is vonzó képzéseket nyújtanak a magyar intézmények. A magyar egyetemeken tanuló külföldi hallgatók száma már a tavaly zárult tanévben is megközelítette a 2023-ra előirányzott negyvenezret, a pécsi egyetemen pedig az öt évvel ezelőtti kétezer helyett ma már ötezer külföldi hallgató vesz részt az oktatásban  ismertette.

A magyar felsőoktatásnak és a tudományos életnek is köszönhető, hogy Magyarország nemcsak átvészelte a világjárványt, de világviszonylatban is gyorsan, gazdaságilag megerősödve jött ki belőle mondta Palkovics László, közölve azt is, 2020 őszétől eddig 8700 orvos- és egészségtudományi, valamint egyéb képzésben részt vevő hallgató látott el veszélyhelyzeti feladatokat úgy, hogy közben a tanulmányi kötelezettségének is eleget tett.

Miseta Attila, a PTE rektora azt mondta, a Modern városok program keretében összesen több mint 30 milliárd forintos fejlesztést hajthat végre az intézmény, a projektek között jelentős részt képviselnek az egészségügyi képzéseket szolgáló fejlesztések. A mostani beruházásra utalva azt mondta: a fejlesztések magasabb minőségű képzéseket tesznek lehetővé és hozzájárulnak az egészségtudományi kar további bővüléséhez.

Decsi István, a PTE kancellárja közölte, a fejlesztések tették lehetővé, hogy hallgatóik húsz százaléka ma már külföldi, hatékonyabb a karok működése és magasabb minőségűek a képzések. Ács Pongrác, az egészségtudományi kar dékánja kiemelte: az intézményegység az elmúlt tíz évben a 20-szorosára, 400-ra emelte külföldi hallgatói számát.

A Modern városok program keretében megvalósult beruházások során modern oktatási és kutatási környezetet alakítottak ki a kar két pécsi belvárosi épületének felújításával. A kar öt képzési helyen működik: Pécsen kívül Kaposváron, Szombathelyen, Zalaegerszegen és a délvidéki Zomborban. Többek között leendő mentőtiszteket, ápolókat, dietetikusokat, gyógytornászokat, szülésznőket, védőnőket oktatnak, emellett képeznek hallgatókat a sporttudomány, így a rekreáció és a sportszervezés területén is. Hallgatóik száma meghaladja a háromezret.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink