hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kásler a harmadik oltásról, a delta variánsról és a kollégákról

Magyarországon eddig sporodikusan fordultak elő delta variánsos megbetegedések, de senki sem tudja megmondani, hogyan alakul a helyzet a jövőben, hangsúlyozta a miniszter.

Kásler Miklós azután adott interjút a Hír TV-nek, hogy az országban már több mint 5,5 millió oltást beadtak, és ennek nyomán életbe lép a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozata. Mint az InfoStart idézi, a jó hazai helyzethez vezető három kulcsmozzanat közé sorolta az emberi erőforrások minisztere a kormány vakcinációt gyorsító lépéseit, azt, hogy a magyarok jelentős része be akarta oltatni magát, és hogy az egészségügyi dolgozók elképesztő teljesítményről, kitartásról, önfeláldozásról tettek tanúbizonyságot, heroikus küzdelmet folytatva. A későbbieket az fogja meghatározni, hogy az átoltottság tömegességét lehet-e még növelni itthon, illetve jönnek-e olyan vírustörzsek, amelyek új tulajdonságokkal rendelkeznek.

Azzal kapcsolatban, hogy egyes friss mérések szerint a kínai oltások után nem mindig termelődik ellenanyag, Kásler azt mondta, másfél hónapja indult a magyar kutatás, hogy meghatározzák a sejtes és az antitestes immunitást mind az öt itthon használt vakcinánál. Amíg ennek az eredménye nincs meg, addig nem lehet az eredményekről és azok kritikájáról sem beszélni.

A harmadik oltás szükségességéről nincs még elég ismeret, nincs erről konszenzus az orvosok között, mondta. Európa jelentős részén megjelent a delta (indiai) variáns, amely a britnél (alfa) 40-50 százalékkal gyorsabban terjed, számos esetben 18 éven aluliakat fertőz meg, és a betegség lefolyása több esetben súlyos. "Ezért szigorít Anglia, Németország szinte a pánik széléről kommunikál erről a helyzetről, Horvátországban is elég súlyos a helyzet és sok más helyen is". Magyarországon eddig sporodikusan fordultak elő delta variánsos megbetegedések, de senki sem tudja megmondani, hogyan alakul ez a helyzet a jövőben.

A miiniszter hangsúlyozta, "a magyar egészségügy egyetlen pillanatra sem ingott meg, legfeljebb egy-egy tévedés fordulhatott elő, ez a magyar egészségügyet egyáltalán nem jellemezte, bármilyen nemzetközi összehasonlításban a kollégák jelesre vizsgáztak".

(forrás: Hír TV, Infostart)

cimkék

hirdetés

Könyveink