hirdetés
2024. szeptember. 07., szombat - Regina.

Jövőre lehet jogszabály az egészségügy munkaszervezéséről

A Népszava szerint csak vitaindító anyagot  kaptak a szakmai kamarák az egészségügy munkaszervezési szabályait módosító kormányzati javaslatról – derült ki a Takács Péter egészségügyi államtitkárral tartott több órás szerdai egyeztetés után.

Mint korábban mi is megírtuk, az egészségügyért felelős államtitkár törvénymódosítási javaslatot juttatott el a Magyar Orvosi Kamarához. Az ebben foglaltak azzal fenyegetnek az érdekvédők szerint, hogy elvesztik az érdekérvényesítésük utolsó eszközeit is. Egyebek mellett a korábbiaknál háromszor több ügyeletre kötelezhetnék az orvosokat, s a többletmunka díjazása is drasztikusan csökkenne. A MOK és az Magyar Orvosok Szakszervezete kedden közös közleményben tiltakozott a változások ellen.

A javaslatról Takács Péter államtitkár tegnap hívta egyeztetésre a szakmai kamarákat és a Cser Ágnes vezette MSZ-EDDSZ-t. A Magyar Orvosok Szakszervezete ma az orvosi kamarával közös közlemény kiadására készül, írja a Népszava, amelynek a találkozó után Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke azt mondta: az egyeztetésen Takács Péter ismertette a javaslat célját, hátterét. Az államtitkár szavai szerint ami nyilvánosságra került, az még csak egy koncepció, amellyel a munkajogi problémákat szeretnék rendezni. Ilyenek például a munkaidő nyilvántartás, a műszakátadás vagy az ügyeletek kérdései. Ismertette azt is, hogy a következő hetekben, hónapokban milyen ütemterv szerint kíván egyeztetést folytatni a kamarákkal, a kórházszövetséggel, valamint a szakszervezetekkel. Balogh Zoltán szerint október elejéig várja a szakmai szervezetek és az érdekvédők javaslatait, véleményét. Az államtitkár jelezte, hogy az őszi parlamenti ciklusban ez a szabályozás nem kerül napirendre.

(forrás: Népszava)

cimkék

Könyveink