hirdetés
2024. szeptember. 01., vasárnap - Egyed, Egon.
hirdetés
hirdetés

Jelentősen rontaná az orvosok munkafeltételeit a kormány

Ezúttal az ügyeleti idővel kapcsolatos szabályokat alakítanák át – derül ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK) augusztus 29-i hírlevéléből, amelyet a Magyar Hang idéz.

A levél szerint Takács Péter államtitkár augusztus 15-én egy jogszabály-módosítás tervezetet küldött meg a kamara részére véleményezésre, amely – a MOK elnökségének olvasata szerint – a dolgozók tovább terhelésével akarja biztosítani a kórházak működését, nagy mértékben rontaná az egyéni és kollektív munkavállalói érdekérvényesítés jogi lehetőségeit.

A javaslat szerint – legalábbis ez derül ki a levélből – a kormány a havi kötelező ügyeletek számát 2-ről 6-ra emelné, ezzel gyakorlatilag kiüresedne az önként vállalt többletmunka fogalma. Ez valóban súlyos érvágás lenne az orvostársadalom számára, mivel eddig ez – vagyis a többletmunka-szerződések kilátásba helyezett felmondása – volt az egyik, ha nem a legfontosabb ütőkártya a kamara kezében, amikor a kormánnyal tárgyalt.

Az ügyeleti idő az elképzelések szerint a jövőben érdemben nem gyarapítaná a nyugdíjhoz számított időt, a pihenőidőre nem járna bér, és a munkáltató „presszionálhatná” az ügyelet vállalására a nyugdíjas, a várandós, vagy a gyermeküket egyedül nevelő orvosokat. Mindezek mellett az új szabályozás lehetővé tenné azt is a munkáltató számára, hogy a 11 órás kötelező pihenőidőt 8 órára csökkentse, így egymást követő hétköznapokra is kötelezően előírhatna ügyeletet. Egyúttal pedig törölnék azokat a garanciákat, amelyek eddig szabályozták az ügyeleti túlmunka mértékét, korlátait.

A levél szerint a MOK elnöksége már jelezte Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy a javaslatot elfogadhatatlannak tartják és ennek visszavonását fogja kezdeményezni Álmos Péter MOK-elnök a tárcavezetővel való személyes egyeztetésen szeptember 2-án.

A tervezettel kapcsolatban a Magyar Hang megkereste a Belügyminisztériumot, választ azonban nem kaptak.

(forrás: Magyar Hang)

Könyveink