hirdetés
2024. szeptember. 06., péntek - Zakariás.

A kamara és a MOSZ a munkaszervezési szabályokról

A Belügyminisztériumnak jeleztük, hogy a jogszabály-módosítást nem fogadjuk el, a bevezetése ellen a kamara és a szakszervezet is fel fog lépni a jogszabályi keretek biztosította eszközökkel, közli a MOK honalpja.

A Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkársága egy jogszabály-módosítási tervezetet küldött véleményezésre a Magyar Orvosi Kamarának, mely az állami egészségügy munkaszervezési szabályait kívánja megváltoztatni, közli honlapján a közestület. Mint írják: a már normaszöveg szinten kidolgozott javaslat alapján az állami egészségügy súlyos munkaerőhiányát a kormány az orvosok és szakdolgozók munkaterheinek további növelésével, a jogaik korlátozásával tervezi kezelni. Nem mérik fel reálisan, hogy milyen károkat okozna a teljes magyar ellátórendszernek, ezáltal a magyar állampolgároknak az állami egészségügy munkakörülményeinek, azaz a gyógyítás feltételeinek további romlása. A javaslat mindemellett a jogász szakértők szakvéleménye alapján ellentétes az Alkotmánybíróság, a Kúria és az Európai Unió bíróságainak korábbi döntéseivel, iránymutatásával.

A honlapon olvasható: a Belügyminisztériumnak jeleztük, hogy a jogszabály-módosítást nem fogadjuk el, a bevezetése ellen a kamara és a szakszervezet is fel fog lépni a jogszabályi keretek biztosította eszközökkel.

Takács Péter államtitkár 2024. szeptember 4-re egyeztetést hívott össze, ahova a legnagyobb orvosi szakszervezet nem kapott meghívást. Mivel a kamara két fővel vehet részt az egyeztetésen, a köztestület képviseletében Álmos Péter elnökkel együtt Srádi Péter országos és budapesti területi MOK küldött, egyben a MOSZ elnöke fog részt venni.

Budapest,

2024. szeptember 3.

Magyar Orvosok Szakszervezete Elnöksége Magyar Orvosi Kamara Országos Elnöksége

Könyveink