hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Javulóban a veseátültetésre váró gyermekek életesélyei

Habár még ma is harmincszor nagyobb eséllyel halnak meg, mint az egészségesek, a veseelégtelenség miatt dialízisre szoruló gyermekek életben maradási esélyei drámai módon növekedtek az elmúlt húsz évben.

A kanadai Montreali Gyermekkórház és a McGill Egyetem gyermekgyógyászai által vezetett vizsgálat bíztató eredményeiről a The Journal of the American Medical Association legutóbbi számában olvashatunk (Mark M. Mitsnefes, Benjamin L. Laskin, Mourad Dahhou, Xun Zhang, Bethany J. Foster. Mortality Risk Among Children Initially Treated With Dialysis for End-Stage Kidney Disease, 1990-2010. JAMA, 2013;309(18):1921-1929).

Mint arról a ScienceDaily beszámol, fontos, hogy az érintett családok tisztában legyenek azzal, hogy bár végstádiumú vesebetegségben szenvedő gyermekük állapota koránt sem veszélytelen, a kockázatok az elmúlt évtizedekben drámai mértékben csökkentek.

A tanulmány vezető szerzője, Bethany Foster nyilatkozata szerint a kisgyermekek hosszabb időt töltenek a transzplantáció előtt dialízisen, mivel a szervezetüknek az új szerv beültetése előtt még növekedni kell, ezért is fontos a módszer hatékonyságának növekedése.

A kutatócsapat a vizsgálat révén azt szerette volna megtudni, hogy a dialízissel kezelt végstádiumú vesebeteg gyermekek klinikai eredményei hogyan változtak az elmúlt időszakban. Egy amerikai adatbázist felhasználva 23.401 olyan végstádiumú veseelégtelen gyermek klinikai eredményeit elemezték, akik 1990 és 2010 között részesültek dialízisben. Az eredmények drámaiak: az elhalálozás kockázata a két évtized során 5 évenként 20 százalékkal csökkent, írja a ScienceDaily.

Részletesebben: az 1990 és 1994 közötti időszakban dialízist kezdő 5 éven aluli gyermekek mortalitása 112,2 per 1.000 beteg-év volt, ami a 2005 és 2010 között kezdődő dialízisek esetében 83,4 per 1.000 beteg-évre csökkent. Ugyanezen idő alatt az 5 évesnél idősebbek körében a mortalitás 44,6 per 1.000 beteg-évről 25,9-re csökkent. (A tanulmány teljes terjedelemben elolvasható itt.)

Számos tényező hozzájárulhatott a mortalitás csökkenéséhez, így a dialízis előtti gondozás növekvő színvonala, a dialízis technológiájának fejlődése és a klinikusok nagyobb tapasztalata egyaránt, mondta dr. Foster, és hozzátette: Jó hír az is, hogy a gyermekek rövidebb időt töltenek a transzplantáció előtt dialízisen, mivel megváltozott a vese-allokáció módja is. A mortalitás-csökkenés konkrét okait további vizsgálatokkal kell tisztázni, zárta nyilatkozatát a kutató.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés