2021. június. 20., vasárnap - Rafael.
hirdetés

 

Janus-arcú alkohol: növeli is, csökkenti is a stroke veszélyét

Már kis mennyiségű alkohol is növeli az agyi katasztrófa veszélyét az alkoholfogyasztást követő első órában – ezt állapította meg egy kis, előzetes vizsgálat. Hosszú távon azonban a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a szvinfarktus és a stroke kockázatát.

„Alkoholivás után az első két órában átmenetileg nő az iszkémiás stroke veszélye, még akkor is ha csak egy adag sört, bort vagy töményet iszunk” – mondta Elizabeth Mostofsky, a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center munkatársa. Az állítás meggyőző bizonyításához azonban nagy, hosszú távú klinikai vizsgálatra lesz szükség, tette hozzá. Mindazonáltal az eredmények azt jelzik, hogy az átmeneti kockázatnövekedés hatásánál nagyobb súllyal esik latba a hosszú távú kockázatcsökkenés.
A Stroke szaklap online kiadásában július 15-én megjelent tanulmányban a szerzők arról számolnak be, hogy 390, stroke-on átesett személlyel készítettek interjút mintegy három nappal a stroke után. Kiderült, hogy a stroke relatív kockázata 2,3-szeres volt azokban, akik a stroke-ot megelőző órában alkoholt ittak, és 1,6-szeres azokban, akik egy-két órával a stroke előtt fogyasztottak alkoholt. A kockázat nem függött attól, hogy milyen típusú alkoholt ittak a személyek, és attól sem, hogy végeztek-e fizikai munkát a stroke előtt.
A jelenség magyarázata feltehetően az alkohol akut vérnyomásnövelő és trombocita-aggregációt fokozó hatásában rejlik. A mérsékelt alkoholivás hosszú távú jó hatását a kutatók annak tulajdonítják, hogy az alkohol kedvezően befolyásolja a vér lipidösszetételét és rugalmasabbá teszi az ereket. Hangsúlyozni kell azonban, hogy az alkohol mértéktelen fogyasztása viszont megnöveli a stroke kockázatát.

„Alkoholivás után az első két órában átmenetileg nő az iszkémiás stroke veszélye, még akkor is ha csak egy adag sört, bort vagy töményet iszunk” – mondta Elizabeth Mostofsky, a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center munkatársa. Az állítás meggyőző bizonyításához azonban nagy, hosszú távú klinikai vizsgálatra lesz szükség, tette hozzá. Mindazonáltal az eredmények azt jelzik, hogy az átmeneti kockázatnövekedés hatásánál nagyobb súllyal esik latba a hosszú távú kockázatcsökkenés.

A Stroke szaklap online kiadásában július 15-én megjelent tanulmányban a szerzők arról számolnak be, hogy 390, stroke-on átesett személlyel készítettek interjút mintegy három nappal a stroke után. Kiderült, hogy a stroke relatív kockázata 2,3-szeres volt azokban, akik a stroke-ot megelőző órában alkoholt ittak, és 1,6-szeres azokban, akik egy-két órával a stroke előtt fogyasztottak alkoholt. A kockázat nem függött attól, hogy milyen típusú alkoholt ittak a személyek, és attól sem, hogy végeztek-e fizikai munkát a stroke előtt.

A jelenség magyarázata feltehetően az alkohol akut vérnyomásnövelő és trombocita-aggregációt fokozó hatásában rejlik. A mérsékelt alkoholivás hosszú távú jó hatását a kutatók annak tulajdonítják, hogy az alkohol kedvezően befolyásolja a vér lipidösszetételét és rugalmasabbá teszi az ereket. Hangsúlyozni kell azonban, hogy az alkohol mértéktelen fogyasztása viszont megnöveli a stroke kockázatát.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: USA Today)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink