hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tudomány

A mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz a vérnyomásnak

Kutatások alapján a fehér bőrű nők fiatalkori mérsékelt alkoholfogyasztása kedvező hatással van a vérnyomásra.  
A több mint 20 évet felölelő vizsgálat szerint ritkábban lett magas vérnyomása azoknak az amerikai nőknek, akik ifjú korukban mérsékelten fogyasztottak alkoholt, azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak – olvasható az American Journal of Epidemiology című tudományos folyóiratban.
 
Az már régóta ismert, hogy alkoholfogyasztás után nő a vérnyomás felső értéke, a szisztolés nyomás. Kutatók néhány éve közölték azokat az adatokat, melyek japán irodai dolgozók négy éven át tartó megfigyeléséből eredtek. Kiderült: aki többet ivott, annak arányosan nőtt a vérnyomása.
 
Az is tény viszont, hogy gyakran mutatkoznak egyéni különbségek: másképp reagáltak az alkoholra a fehér bőrű és a színes bőrű emberek. Amerikai kutatók éppen ezért vizsgálták a sokakat érdeklő kérdést egy olyan tanulmány részeként, amely a koszorúér-betegség kifejlődésével foglalkozott.
 
A vizsgálat teljes címéből képzett betűszó alapján CARDIA néven ismert tanulmány 1985-ben indult. Az önként jelentkező, legkülönbözőbb bőrszínű, 18–30 éves nők és férfiak a vizsgálat kezdetén teljesen egészségesek bizonyultak és igen részletes kérdőíven írták le életmódjukat, szokásaikat.
 
A csaknem ötezer résztvevőből az évek alatt minden harmadik-negyedik küzdött magas vérnyomással. Az alanyok a két évtized során hét alkalommal kerültek részletes vizsgálatra, megmérték a testsúlyukat, testmagasságukat, vérnyomásukat és kitöltötték a életmódjukra, étkezésükre vonatkozó kérdőívet, amelyen szerepeltek az alkoholfogyasztásra vonatkozó kérdések is.
 
A válaszokból az derült ki, hogy az alkoholmentesen élő nőkhöz képest az alkoholt mérsékelten fogyasztóknál ritkábban alakult ki magas vérnyomás betegség. Az érdekes megfigyelés azonban csak a fehér bőrű, európai-amerikai nőkre volt igaz: a színes bőrű asszonyokat az alkohol fogyasztása nem védte meg a vérnyomás emelkedésétől.
 
Az eredmény egyezik két átfogó tanulmány korábbi adataival, amelyekben szinte csak fehér bőrű amerikai nők vettek részt. A szeszes italok mérsékelt ivása azok szerint a kutatások szerint is csökkentette a vérnyomás-emelkedés későbbi valószínűségét.
 
A CARDIA vizsgálatban a statisztikai értékelés során azzal is foglalkoztak, hogy az iskolázottságnak vagy a foglalkozásnak van-e szerepe a fiatalkori alkoholfogyasztás vérnyomás-emelkedés elleni védő hatásában, de ilyen összefüggés nem derült ki.
 
Dr. Matos Lajos, MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink