hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Írás agy-számítógép-interfészen keresztül

A GyártásTrend szerint a Stanford Egyetem tudósai kifejlesztettek egy rendszert, amellyel az agy-számítógép interfészt (BCI) akár billentyűzetként is fel lehet használni. Az új technika a későbbiekben elsősorban a bénult emberek életét könnyítheti meg.

A találmányt két elektródatömb alkotja, amelyek a páciensek agyának a kéz mozgását irányító részlegébe, vagyis a motoros kéregbe ültetve tudják kifejteni a hatásukat. Az elektródák 200 idegsejt elektromos tevékenységét figyelve hajtják végre a feladatukat. Ha egy páciens a gerincvelő megsérülése miatt nem is tudja megmozdítani a végtagjait, az agya még mindig képes lehet kibocsátani a mozgásra ösztönző jeleket.

Az egyik elektródatömb (Forrás: BrainGate.org)

A módszert tesztelő első kísérletben egy négy végtagjára lebénult, gerincvelő-sérülést szenvedett, 65 éves férfi agyába implantálták az elektródákat. A páciens előtt először egy számítógép képernyőjén egyéb szimbólumok mellett felvonultatták az ABC 26 betűjét is.  Az önkéntes feladata az volt, hogy közben mindig gondoljon arra, hogy írott alakban tollal papírra veti az aktuális karaktert. Egy komputer gépi tanulási algoritmusa ezalatt folyamatosan figyelte, hogy az idegi aktivitás mely mintái kapcsolódnak az egyes betűkhöz és szimbólumokhoz, és a „tapasztalataira” építkezve, a procedúra végén, pusztán a páciens gondolatai alapján már értelmes mondatokat is össze tudott állítani.

A tudósok most olyan önkénteseken kívánják tesztelni a technológiát, akik a mozgás- és a beszédkészségüket egyaránt elvesztették. Mind ezen felül – például nagybetűkkel és számjegyekkel – a felhasznált karakterkészlet bővítése is a tervek között szerepel, közli a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!