2021. július. 30., péntek - Judit, Xénia.
hirdetés
hirdetés

Incidencia, ellátás, prognózis - Infarktusregiszter folytatás

Magyarországon nem rendelkezünk megbízható adatokkal a miokardiális infarktus incidenciájáról, kezeléséről és prognózisáról, ami hátráltatja az ellátás-szervezés reformját, valamint számos, egyébként elkerülhető halálesetet eredményez. Ezen kíván változtatni a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet koordinálásával idén januárban kísérleti jelleggel elindult Infarktus Regiszter Program.

Magyarországon azonban a megváltozott helyzetben hiányoznak az adatok. Ennek pótlására a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet javaslatára idén januárban kísérleti program indult – jelenleg 620 beteg van a rendszerben. Az online működő Infarktus Regiszter Program (IRP) rögzíti, hogy az első lépcsőben vizsgált területen – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a főváros II., III., IX., X., XVII. kerületeiben – hány és milyen infarktus miatt kezelt beteg van, és mennyi hirtelen halál történt infarktus miatt. Ezenkívül vizsgálja a betegek ellátásának fontosabb adatait és a nyilvántartásba vett betegek prognózisát a rohamot követő időszakban, legalább egy évig.

A program koordinátora a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és annak főigazgatója, dr. Ofner Péter).

Ha a program eredményesen működik, két év alatt országos kórházi online regiszterré fejleszthető, és azokon a területeken, ahol az iszkémiás szívbetegség halálozása ezt indokolja, időszakonként a miokardiális infarktus prehospitális regisztrációja is bevezethető. A prehospitális időszak célzott vizsgálata segíti az ellátás szervezését, és adatokat szolgáltat az ellátás hiányosságaival kapcsolatban.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében együttműködő centrumok (a megyében működő kórházak):

 • Jósa András Oktató Kórház, Nyíregyháza,
 • Területi Kórház, Mátészalka,
 • Felső-Szabolcsi Kórház, Kisvárda,
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő, Fehérgyarmat.

 

A jelenleg együttműködő fővárosi kardiológiai centrumok (e centrumok kardiológiai osztályai látják el a programban érintett populáció szívbetegeit, kivéve a STEMI miatt invazív ellátóhelyre szállított betegeket):

 • Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet,
 • Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház,
 • Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházai.

 

Az IRP-ben szereplő, STEMI-ellátásban részt vevő hemodinamikai centrumok:

 • Állami Egészségügyi Központ,
 • Budai Irgalmasrendi Kórház,
 • Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet,
 • Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ
Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Az Alkotmánybíróság óvatoskodva döntött: a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Mindenkinek jár az emberhez méltó élet. Ezért küzd a fővárosban hat bátor nő, akik sorstársaik helyett is harcolnak súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeikért, és saját magukért.