Hogyan lehetséges parázson járni?
Az érzékszervek kialakulásával, működésével ismerkedhetnek meg a látogatók a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban szombattól látható kiállításon.
Az április 21-ig látogatható Meghökkentő jelenségek - Érzékszervek című tárlat bemutatja az érzékszervek kialakulását és működését, emellett választ keres számtalan meghökkentő jelenségre. A látogatók egyebek mellett megtudhatják, miért csíp a csalán és hogyan lehetséges parázson járni, miért ítélünk kellemesnek vagy idegesítőnek valamely hangot. Kiderül, hogyan működik az egyensúlyszerv, azaz miképp tanulunk meg biciklizni, miért félünk a pókoktól, vagy éppen miért nem utazunk szívesen lifttel - tájékoztatta a múzeum az MTI-t.
A kiállítás 700 négyzetméteren kínál ízelítőt a különböző, így például az optikai és a tapintási illúziókból. Fény derül arra, hogy milyen jelentősége van az ételek színének, miért érezzük a mentolt hidegnek és az erős paprikát forrónak, illetve mikor vezetnek minket a szagok az orrunknál fogva. A tárlat magyarázatot kínál a különféle fóbiák okaira, a déja vu érzésre és az érzékek csalásaira.