hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Hiányzó orvosok: már rezidensként külföldre mennek

Még nem kritikus az orvoshiány a megyében, de vannak olyan szakmák, ahol elkelne a létszámbővítés a kórházakban - írja a Heves Megyei Hírlap. A szakemberek szerint a változáshoz az kellene, ami a háborúhoz: pénz, pénz, pénz.

Egerben jelenleg 167 főállású orvos dolgozik a Markhot Ferenc Kórházban, és bár a betegellátás zavartalan, az orvosok hiánya a tűrhetőség határán belül van, még közel harminc gyógyítóra lenne szükség. Dr. Bauer Kálmán orvos-igazgató szerint minden osztályon elkelne a segítség, de leginkább a bel- és a gyerekgyógyászaton, valamint az urológián lenne fontos az orvosok létszámának növelése. Ez utóbbiakra osztályonként legalább két-három doktor kellene.

– Az orvoshiány hátterét vizsgálva Eger speciális helyzetben van. Amikor a HospInvest 2008. november elsején átvette a kórházat, akkor 120 szakorvos és orvos hagyta el az intézményt. Bár ehhez képest az elmúlt fél évben lényeges javulás történt, de csak az orvosok egy részét sikerült visszahozni azok közül, akik korábban szerződést bontottak a kórházzal – mondta az orvos-igazgató. – Vannak kollégák, akik külső közreműködőként, részmunkaidőben segítenek a gyógyításban, de az lenne a jó, ha helyileg is a kórházhoz kötődő orvosok dolgoznának nálunk. Az egészségügyhöz is az kell, ami a háborúhoz: pénz, pénz és pénz. Eger egyébként is alulfinanszírozott, hiszen a megyei kórházak között az utolsó előtti helyen áll a finanszírozási listán.

A Markhot Ferenc Kórházban tavaly 19 rezidensi helyet hirdettek meg, de csak nyolcat sikerült betölteni. Idén pedig már 28 rezidensre várnak, vagyis most már csaknem harminc orvosnak kínálnak munkát. Bár a fül-orr-gégészeten, a reumatológián és a kardiológiai osztályon egyelőre nincs orvoshiány.

Dr. Bauer Kálmán hozzátette: az orvoshiány egyik oka, hogy az orvostanhallgatóknak több mint a fele nem kerül be a rezidensképzésbe, mert külföldön vállal munkát, illetve a rezidensi időszak után is sokan távoznak az országból.

A teljes cikket a Heves Megyei Hírlap oldalán olvashatja.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés