hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Az orvosok ügyvédi letétbe helyezik a felmondást?

Ahogyan azt Papp Magor korábban jelezte, a rezidensek a cseh orvosokhoz hasonló ultimátumot adhatnak a kormánynak. A Magyar Nemzet úgy tudja, komoly szervezkedés kezdődött.

Az orvosok markáns fellépéssel kényszerítenék rá a kormányt a bérek emelésére - írja a Magyar Nemzet, amely úgy tudja: az érintettek ügyvédi letétbe helyezik felmondásukat, amelyet akkor „aktiválnának”, ha a kormány december 31-ig nem állapodik meg velük a fizetések rendezéséről. A téma szóba került a Világgazdaság szakmai konferencián is. Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke ott nem, azonban februárban az InfoRádióban beszélt egy hasonló szervezkedés lehetőségéről.

A napilap az információt vidéki orvosoktól kapta, és mint írják a bérkövetelés kezdő orvosoknál nettó 200 ezer, szakvizsgával rendelkezőknél pedig 300 ezer forint - az összeg tehát nem változik. Papp Magor tavaly novemberben a Medical Tribune-nek, az orvoselvándorlással kapcsolatban adott nyilatkozatában is a fenti keretet határozta meg, mivel annak  "a Rezidensszövetség mérése szerint már érdemi megtartó hatása lenne".

Februárban pedig már egy radikális akció képét vízionálta a rezidensek elnöke. Mint az InfoRádiónak mondta: "Sajnos fogy az idő. Azt látjuk, hogy az idén végzős hatodévesek egyre inkább keresik azokat a menekülései útvonalakat, amelyek által a magyar egészségügyi rendszeren kívül tudnak elhelyezkedni."

Papp Magor akkor kijelentette, a fiataloknak komoly jelzést kell adniuk annak érdekében, hogy az egészségügy megfelelő elsőbbséget kapjon a kormányzatnál. Amennyiben ezt az elsőbbséget megkapják, akkor mindent megtesznek azért, hogy a munkájukat hozzátegyék a társadalom boldogulásához. Ha viszont a rezidensek nem érzik magukat fontosnak, akkor le kell vonniuk a megfelelő következtetéseket - mondta. Hozzátette: ha a kormány nem hozza meg azokat az intézkedéseket, amelyek az egészségügy és a rezidensek helyzetén javítanak, akkor a cseh orvosokhoz hasonlóan ultimátumot intéznek a kabinethez.

(forrás: MedicalOnline, Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink