hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Háziorvosok reagálnak az ügyeleti rendszer átalakítására

Három megyében már gyökeresen átalakult a betegellátás, a Házon kívül riportjában háziorvosok mondják el, hogy ez pontosan mivel jár.

Egy nap fölkelni úgy, hogy nincs hasznos teendő? Hát az nekem valami nagyon furcsa dolog lenne – mondta az RTL-nek az ország legidősebb háziorvosa, az idén 100. életévét betöltő Körmendi István. Édesapjától vette át a praxist 66 évvel ezelőtt, még ma is minden nap rendel a budai lakásrendelőben. Azt mesélte, ő még a családok orvosa volt: ha hozzá fordult valaki, megpróbálta ő maga ellátni, nem pedig egyből továbbküldeni valamilyen szakorvoshoz. „Ha a kollégák ilyen szemlélettel működnének az alapellátási praxisokban, sokkal kevesebb várakozás lenne a szakrendelőkben” – üzente.

Erfan Vladimir az ország kevés fiatal háziorvosainak egyike, egyetemi csoporttársai közül egyedül ő lett háziorvos. Ukrán-magyar állampolgár, Szegedre járt egyetemre, egy éve vette át Fonyódon a megüresedett praxist. Szerinte az orvosok azt érzik, hogy nem képesek a tudásuknak megfelelően gyógyítani a betegeket. De ott van még az emberhiány, a hosszú előjegyzési lista és a bérek kérdése. Nehezményezi, hogy a rendelések jó része felesleges adminisztrációval megy el. Napi négy órát rendel, utána négy óra készenléti idő jön, amikor beteghez hívhatják. Majd következik az ügyelet délután 4-től másnap reggel 8-ig, hétvégén pedig 24 órában. Havonta van, hogy kilencszer is ügyel.

Mihályi Zsuzsa, a Győr-Moson-Sopron megyei Jánossomorja háziorvosa 18 éve praktizál, 3300 betege van, de csak 2500 főig kap finanszírozást. Mihályi Zsuzsa egyike azoknak az orvosoknak, akik nem írták alá az új ügyeleti szerződésüket. Március elsejétől ugyanis Győr-Moson Sopron megyében – ahogy Szabolcsban és Hajdú-Biharban is – az Országos Mentőszolgálat irányítja az ügyeletet. "Az OMSZ ragyogóan működik félkatonai szervezetként, ez a dolguk, krízishelyzetben, katasztrófahelyzetben kell helytállniuk. A háziorvosi ügyelet másfajta munka. Nem értjük, nekünk miért kell az OMSZ-hez betagozódni. Nem nyilatkozhatok senkinek, csak az OMSZ-protokollok mentén kellene dolgoznunk, ami az én meglátásom szerint a gyógyítás szabadságát is veszélyeztetheti” – figyelmeztetett.  Országosan 220 ügyelet szűnt meg, a jánossomorjai betegeknek például a 15 kilométerre lévő Mosonmagyaróvárra kell menniük. Ám nehézség, hogy nem minden családnak van autója, gyermekorvosi ellátás pedig érdemben csak a 45 kilométerre fekvő Győrben van, jegyezte meg Mihályi Zsuzsa.

A Házon kívül stábjának nyilatkozó háziorvosok azt mondták: a fizetésük (egy része) gyakorlatilag azon fog múlni, hogy a beteg elment-e a mammográfiára, vagy sem, kiváltotta-e a vérnyomáscsökkentő gyógyszerét, vagy egy anya anyatejjel vagy tápszerrel táplálja-e a csecsemőjét.

A teljes információ az RTL honlapján

(forrás: RTL.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink