hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

OMSZ: jól működik az új ügyeleti rendszer (Frissítve: nem írnak alá...)

Az első nap tapasztalatai alapján jól működik az új ügyeleti rendszer Győr-Moson-Sopron vármegyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is, közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is az új, egységes rendszer biztosítja a betegeknek.

Az első napon a két vármegye 21 telephelyén 16 óra és 22 óra között – vagyis a háziorvosi ügyeleti időszakban  139 beteget láttak el, ami átlagosan helyenként és óránként 1 ellátást jelentett - közölte. Hozzátette: éjszaka (22 és 8 óra között) a sürgősségi ügyeletek 25 betegellátást végeztek, telephelyekre bontva átlagosan 2,77 eset volt a 10 óra alatt.

Győrfi Pál a részletes adatokat ismertetve arról is beszámolt, hogy Győr-Moson-Sopron vármegyében 51 ellátási esemény volt az első napon, ezek közül 7 beteget láttak el a 22 óra utáni időszakban. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 113 ellátási esemény volt  folytatta a szóvivő, megjegyezve: 16 és 22 óra között 95 beteget láttak el a vármegyében, 22 óra után pedig 18-at. A tájékoztatás szerint Hajdú-Bihar vármegyében 57 ellátási esemény volt, amelyek közül 10 beteg ellátása történt az éjszakai idősávban.

A szóvivő kitért arra is, hogy a három vármegyében több mint 470 telefonhívás érkezett a 1830-as ügyeleti számra az elmúlt 24 órában.

A MOK elvárásainak megfelelően tartózkodnak az orvosok az aláírástól

Az Országos Mentőszolgálat az Indexnek elárulta: jelenleg 40-50 szerződéskötés van folyamatban, de a többség a Magyar Orvosi Kamara elvárásainak megfelelően tartózkodik. Az ellátás mindezek ellenére biztonságosan működik.

„A Győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház a háziorvosok által nem lefedett ügyeleti időszakokat a saját orvosaival készül betölteni, a munkájukat a hatályos jogszabályoknak megfelelően szakorvosi felügyelet mellett fogják végezni” – írták.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleményük a Magyar Orvosi Kamara körül kialakult botrányról, azt felelték, hogy ezt az ügyet nem kívánják kommentálni.

(forrás: MTI, Index)
hirdetés

Könyveink