hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Takács: Akár hatósági végzéssel is kikényszeríthető az ügyelet

Ha a helyzet úgy kívánja, a háziorvost a megyei tisztiorvos végzésben kötelezheti az ügyeletben való részvételre – mondta Takács Péter a Magyar Nemzetnek.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) nem a kormányt helyezi nyomás alá, hanem a betegbiztonságot veszélyezteti azzal, hogy visszaél a hatalmával, és azokat az orvosokat fenyegeti, akik esküjükhöz híven egyszerűen csak dolgozni és gyógyítani akarnak – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Takács Péter. Az egészségügyi államtitkár szerint a kamara – erős a gyanú, hogy a baloldal politikai megrendelésére  – három nap alatt 180 fokos fordulatot vett, és a magyar emberek ellátását veszélyeztetve bojkottra szólította fel a tagságot, az orvosokat.

Nem kötelező többé a kamarai tagság, hanem önkéntes. A törvény célja tehát, hogy a MOK többé ne tudjon visszaélni a hatalmával és a betegek ellátása biztosított legyen – magyarázta az államtitkár, majd arról beszélt, hogy a betegek védelme érdekében milyen lépéseket tudnak tenni.

– Szerencsére az új ügyeleti rendszer nem csak háziorvosokkal működtethető. Mi viszont azt szeretnék, hogy a délután négytől este tízig tartó ügyeletet – ahol inkább a háziorvosi kompetenciákra van szükség – olyan szakember teljesítse, aki háziorvos, vagy olyan személy – például háziorvos rezidens, belgyógyász szakorvos, sürgősségi rezidens – aki a vonatkozó rendelet szerint ügyeleti szolgálatban helyettesítheti a háziorvost. Éppen ezért – ha a helyzet úgy kívánja – a jogszabály erejénél fogva havi két alkalommal a háziorvost a megyei tisztiorvos végzésben kötelezheti az ügyeleti szolgáltatásban való részvételre – mutatott rá, majd az új rendszer előnyeit is kifejtette.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink