hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Hasonló sikerrel diagnosztizáltak az orvosok és a mesterséges intelligencia

A témában végzett első szisztematikus review és metaanalízis szerint az orvosok és a mesterséges intelligencia (AI, artificial intelligence) hasonló eredménnyel diagnosztizáltak betegségeket a képalkotó vizsgálatokból származó felvételek elemzésével.

A University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust angol vezetésű nemzetközi kutatócsoportja a The Lancet Digital Health folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy a képalkotó vizsgálatok felvételei alapján hozott diagnózisok pontossága tekintetében nincs nagy különbség a mesterséges intelligencia és az orvosok eredményei között.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: A comparison of deep learning performance against health-care professionals in detecting diseases from medical imaging: a systematic review and meta-analysis, 2019 Sept. 25., The Lancet Digital Health.

A nemzetközi kutatócsoport a vizsgálat keretében a 2012 januárja és 2019 júniusa között megjelent cikkek alapján értékelte az orvosok és a mesterséges intelligencia által hozott diagnosztikus döntések pontosságát.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Összesen 20 500 cikket találtak a témában, ám ennek mindössze kevesebb mint 1%-a bizonyult megfelelően robusztusnak az értékeléshez, és ezek közül is csak 25 végezte el az AI modellek külső validálását (azaz használt más populációból származó felvételeket). Ebből a szűkített mintából is csak 14 olyan vizsgálat volt, amely ugyanazon a mintán hasonlította össze az orvosok és az AI diagnosztikai döntéseit, de a használható cikkrészletekkel együtt összesen 82 cikket vontak be az elemzésbe.

Az eredmények értékelése szerint a mesterséges intelligencia a deep learning algoritmusok alkalmazásával valóban képes a betegségek felismerésére és kizárására, olyannyira, hogy már jelenleg is több mint 30 olyan AI algoritmus létezik, amit az FDA kifejezetten erre a célra engedélyezett.

A cikkekben szereplő eredmények szerint a deep learning algoritmusok az esetek 87%-ban azonosították helyesen a betegséget, míg az orvosok ugyanezt 86%-os pontossággal tették meg. Az algoritmusok 93%-os biztonsággal zártak ki a felvételek alapján betegségeket, ugyanez az orvosoknál is 93% volt.

A cikk szerzői megjegyzik, hogy a vizsgálat eredményeit fenntartással kell kezelni, mivel számos korlátozást kellett figyelembe venni az eredmények értékelése során. Ilyen például, hogy az orvosok mindössze 4 vizsgálatban kaptak az elemzendő felvételekhez olyan kiegészítő információkat, amelyek alapján a normál klinikumban a mindennapi praxis során diagnosztikai döntéseket szoktak hozni.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!