hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Betegbarát is az új, intelligens MR

A gyógyításban, a kutatásban és az oktatásban is szerepe lesz a Városmajori klinikán ma átadott ultramodern MR berendezésnek.

Gyermekeket, csecsemőket, lélegeztetett betegeket, de akár pacemakerrel és beültetett defibrillátorral élő pácienseket is tudnak majd vizsgálni azzal az MR készülékkel, amelyet összesen 520 millió forintért vásárolt meg a Semmelweis Egyetem Szív- és Érgyógyászati Klinikája, saját forrásból. A Siemens MAGNETOM Aera – szervizcsomag nélkül – 440 millió forintba került, a hozzá tartozó kiegészítő eszközökre pedig további 20 millió forintot biztosítottak a Nemzeti Szív- Érrendszeri Programból.

A gyógyításban, az oktatásban és a kutatásban is megjelenik, és méltó helyet foglal majd el az innovatív, modern csúcseszköz az SE Városmajori klinikája és a Siemens példamutató együttműködése nyomán. Így fogalmazott prof. dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, aki a szerdai, hivatalos átadón gratulált a készülék beszerzéséhez, amit önerőből valósított meg a klinika. A szalagátvágást megelőző sajtótájékoztatón a szakpolitikus azt is megemlítette, az SE, mint a közép-kelet-európai régió meghatározó intézménye különböző klinikáin kétszázezer járó-, és 11 ezer fekvőbeteget fogad. Méreténél és szakmai súlyánál fogva a csúcsellátó így méltán érdemelte ki a kormány támogatását a Semmelweis XXI. fejlesztési stratégiához, amely az államtitkár szerint lendületesen halad előre. Az észak-közép-budai centrumkórház (János kórház és Kútvölgyi úti klinika) kialakítása nyomán bővül a pesti kampusz, ahol a Szent Rókus Kórház integrációjával, a Kútvölgyi szervezeti egységei, valamint és a pulmonológiai klinika költözésével növekednek a szolgáltatások és az ellátási kapacitások.

Az ország legmagasabb progresszivitási szintű klinikáján valamennyi szív- és érbetegséget el tudják látni, azonban a gyógyítás előfeltétele a megfelelő diagnosztika, amelynek során egy mozgó szervről kell szövettani pontossággal felvételeket készíteni – vezette fel a készülék bemutatását prof. dr. Merkely Béla, az SE rektora, a Városmajori klinika igazgatója. A most vásárolt berendezés mesterséges intelligenciával is támogatja a diagnózist, a felvételek elkészítése mellett a vizsgálati adatokat is összegyűjti, amelyek kiértékelése folyamatos megújulást jelent a gép működésében is.

Az audiovizuális rendszerrel is rendelkező MR szorongásmentes vizsgálatot biztosít a pácienseknek, akik akár filmet is nézhetnek, amíg elkészülnek a felvételek, a betegegyüttműködést javító kiegészítő mellett a gép „alagútja” tágasabb, így a megszokottnál termetesebb betegek vizsgálatára is alkalmas.

A gépnek szerep jut a Nemzeti Szív- és Érrendszeri Programban is, használata a szívtranszplantáltak, érbetegek vizsgálatára is kiterjed. A Siemens-szel kötött együttműködési megállapodás nyomán az éren keresztül felvezethető eszközök fejlesztésére is lehetőség nyílik majd.

A betegvizsgálatokat a társadalombiztosítás, az eszközfejlesztést részben az egyetem, részben a Siemens finanszírozza majd – mondta a MedicalOnline-nak Merkely Béla. A tesztek kezdetben nagyállat modelleken történnek majd, később jelennek meg a humán kipróbálásban. A rektor azonban hangsúlyozta, az egyetem pályázati és saját forrásokra támaszkodva leginkább önmaga innoválna, hogy a fejlesztések nyomán létrehozott új eszközökből bevételre tehessen szert. Hozzátette azt is, a Városmajori klinika a volumenében és tudományosan valamennyi hazai intézményt felülmúlja, így szakmailag kiemelkedő centruma a Nemzeti Szív- és Érrendszeri Programban meghatározott központhálózatnak. A berendezés tesztüzeme egyébként mintegy hat hete kezdődött el a klinikán – jegyezte meg a rektor.

A kardiológiai, onkológiai és mozgásszervi betegségek vizsgálatában is segít majd a most átadott MR készülék – mondta Oroszné Vincze Rita, a Siemens Healthcare Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte, hogy fejlesztőmérnökeik nagy hangsúlyt fektettek a páciensek komfortérzetére, a számos innovatív funkció mellett betegmonitorozó kamera is segíti a vizsgálatok elvégzését.

Az esemény zárásaként Merkely Béla és Oroszné Vincze Rita aláírták azt az együttműködési nyilatkozatot, amelynek értelmében a klinika és a vállalat új kardiológiai eszközöket fejleszt a jövőben, amelyek prototípusait Magyarország után a világ valamennyi táján használni tudják majd.

Fotó: MTI/Soós Lajos
Fotó: MTI/Soós Lajos

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés