2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Hallgatásra kötelezi az ügyelő orvosokat az OMSZ

A Népszava információi szerint van olyan korábban ügyeleti feladatot ellátó orvos, aki a titoktartási kötelezettség miatt mostantól nem fog ügyelni.

hirdetés

Titoktartásra is kötelezi az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az új ügyeleti rendszerben feladatot vállaló háziorvosokat. Azaz ugyanolyan hallgatásra kényszerülnek, mint a félkatonai szervezetben dolgozó mentők. Munkaszerződésük aláírásával kötelezettséget vállalnak arra, hogy a tudomásukra jutott orvosi, szolgálati titkot, bizalmasnak minősülő információkat csak „a mentőszolgálat érdekkörében” használják fel, és az OMSZ hozzájárulása nélkül nem hozhatják nyilvánosságra. A titoktartási kötelezettség nem zárja ki, hogy a feladatellátással kapcsolatban a háziorvosok a kamarához vagy a szakszervezethez forduljanak.

A Népszava úgy tudja, a klauzulát a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi csoportja is kifogásolta, de a mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor az erről szóló egyeztetésen hajthatatlan marad, így a titoktartási kötelezettség továbbra is része az aláírandó szerződésnek. A lap megkérdezte a mentőszolgálattól ennek okát, azonban csak formális választ kaptak: az amúgy is érvényes és az orvosi létből következő titoktartásra tértek ki. Ám, ha csak erről lenne szó, azt nyilván nem kellene szerződéses formában rögzíteni.

A lap kérdésére, hogy megyénként hány háziorvos nem írta alá a közreműködői szerződést és hogy sikerült-e valamennyi ügyleti pontra háziorvost találni, annyit írt az OMSZ: „A háziorvosok jelentkezése, az általuk választott jogviszonyban történő szerződéskötés folyamatosan zajlik. A februári ügyeleti beosztás elkészült, a betegellátás személyi és tárgyi feltételei Hajdú-Bihar vármegye valamennyi telephelyen biztosítottak. A március 1-től csatlakozó vármegyékben (Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye) is megindult a felkészülés, folynak a szerződéskötések.”

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!