hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Hálapénz a szülőszobán - kiszámoltuk: milliárdokat rakunk a borítékba

Egy gyermek világrajövetele komoly üzlet is: a Napi Gazdaság Online becslései szerint tavaly legalább 20 milliárd forintot tehetett ki a magyar szülészeti piac a tb-finanszírozással és a hálapénzzel együtt. A MedicalOnline júliusban mérte fel a magánpraxis és az állami ellátás közti különbséget.

Geréb Ágnes újbóli fókuszba kerülése kapcsán újra az otthonszülés van porondon, míg a nyár közepén még a szülészeknek fizetett hálapénz volt a téma - írja a Napi Gazdaság. A lap szerint, mindez jelzi, hogy a kormány egészségügyért felelős tagjainak mielőbb rendeznie kellene a szüléssel kapcsolatos égető kérdéseket.

Hogy a szülészet mekkora üzlet ma Magyarországon, azt nehéz megbecsülni. A paraszolvenciával kapcsolatos felmérések ugyanis nem térnek ki arra, hogy hányan, mekkora összeggel honorálják a szakmában dolgozók munkáját.

A hálapénz ugyan adóköteles jövedelem, de nem kell külön soron feltüntetni a bevallásban, az egyéb kategóriában szerepel, a borravalóval és a felszolgálási díjjal együtt. Arról viszont pontos adatai vannak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP), hogy az adó-, pontosabban a járulékfizetőknek mennyibe kerül egy gyermek világrajövetele.

Császármetszés dupla árért

Az OEP tavaly több mint 94 ezer szülést finanszírozott, ami összesen 14,6 milliárd forintba került a tb-kasszának. A szülések mintegy harmada császármetszés, aminek darabja több mint 194 ezer forintot kóstált 2009-ben, a sima hüvelyi szülésért pedig közel 93 ezer forintot fizettek a kórházaknak, de csak abban az esetben, ha az újszülött és édesanyja legalább 72 órát töltött el az intézményben - ellenkező esetben csupán az összeg kétharmada járt.

Az adatok szerint azonban nem divat az ambuláns szülés, vagyis az, amikor az anya és a gyermek közvetlen a szülés után, vagy egyetlen bent töltött éjszakát követően távozik. A nagy rizikójú szülésekért közel félmillió forintot fizet az OEP, az epidurális érzésetelenítés több mint 11 ezer forintba kerül.

Hála, előre borítékolva

A Napi Gazdaság Online internetes fórumokon talált tarifái szerint minimum 30 ezer forintot fizetnek a szülők az orvosnak, az árfolyam 40-120 ezer forint között szóródik, vidéken általában kevesebbet, a nagyvárosokban és Budapesten pedig többet csúsztatnak a borítékba. A legmagasabb összeg, amire a neten bukkantak, 250 ezer forintos honorárium volt. 

A szülésznők szolgáltatásait általában 15-40 ezer forinttal hálálják meg, illetve sokan a nővéreknek is adnak 5 ezer forintot.

Ötvenezer a Geréb-féle tanfolyam "listaára"

"Az ország leghíresebb, most éppen kuruzslással is meggyanúsított bábája és az otthonszülésben dolgozó társai soha nem fogadnak el pénzt a nagy eseménynél nyújtott szakmai segítségért, viszont kizárólag azokhoz mennek ki, akik résztvettek a többhetes felkészítő tanfolyamukon. Ez elvileg 50 ezer forintba kerül, de a gyakorlatban mindenki a fizetőképességéhez mérten fizet be valamennyit a háborítatlan szülést támogató Alternatal Alapítvány kasszájába, vagy felajánlhatja adója egy százalékát a non-profit szervezetnek" - írja a lap.

A szülés milliárdos üzlet

Mivel nincs adat arra vonatkozóan, hogy a várandósok hány százaléka szül választott orvosnál, ezért a szerzők az internetes fórumokon olvasottak, illetve "házi közvéleménykutatásuk" alapján számoltak: ha az újszülöttek kétharmada után fizetnek, átlagosan 60 ezer forintot, az azt jelenti, hogy a tavalyi 96,5 ezres születésszám mellett közel 4 milliárd forint hálapénzt adtak a szülészorvosoknak.

Amennyiben az így kapott összeghez még hozzáadjuk a várandósság alatt a vizsgálatokért és tanácsadásért fizetett díjakat, ami a magánorvosoknál 4-15 ezer forint alkalmanként (havi vizsgálat ajánlott, négy pedig kötelező a terhesség alatt) - és szülésznőt az érintettek fele választ átlagosan 20 ezer forintért, akkor a "szülészeti piac" éves teljesítményéhez további 1 milliárd forintot számolhatunk.

"A végösszeg így a húszmilliárdot közelíti, aminek egynegyedét borítékban nyújtjuk át."

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink