hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Geréb Ágnes férjének nyílt levele

Erdély Dániel, Geréb Ágnes férje nyílt levélben kelt felesége védelmére.

"Ágit letartóztatták, elvették az ő és a bábatársainak a telefonjait.


Vizsgálati fogságban van. Nagyon rég óta kérjük az államot, a minisztereket és a parlamentet, hogy szabályozzák az intézeten kívüli szülést, és adjanak szakmai kódot. Enélkül ex lex állapot van és bármi megtörténhet. Az is, hogy kommandósok hatolnak be egy magánlakásba és akciót kezdeményeznek civilekkel szemben. Hogy mi történt, azt a Párizsi Magyar Intézet igazgatójától tudom, aki az Indexen olvasta a hírt. Hazatelefonáltam. A hír igaz. Mint egy bűnözőt, a Gyorskocsi utcába vitték Ágit. Ki tudja, mi történik vele.

Nyilván ezt a levelet és a válaszokat is tudják követni, ha akarják, az illetékesek. Azt üzenem nekik ezúton, hogy az eljárásuk hibás sorrendben történik. Előbb a 22 éve elindított hazai otthonszülési tervezetre reagáljanak a megszólítottak, miniszterek, parlamenterek. Az anyák, a bábák és a családok igényére találjanak megoldást, utána hozzanak törvényt róla, akár tiltást, akár kemény feltételekhez kötést, de azt a módszert, amit az ötvenes években alkalmaztak, hogy megíratják Geréb Ágival a törvénytervezetet, nem vitatják meg érdemben, elodázzák, az új választással áttolják a felelősséget az új kormányra, aki valakinek a tanácsára, mint egy orvvadász lecsap, ez talán nem egy demokráciára jellemző eljárás. Az időpont is zseniálisan meg volt választva. Éppen külföldön vagyok, holnap lett volna előadásom. A lányunk elutazott gyerekvigyázónak. Az otthon maradt gyerekek tehetetlenek. Geréb Ágit állítólag 3 napig tarthatják vizsgálati fogságban. Nem tudom elképzelni, hogy a sajtóban megjelent egészségügyi részletek megfelelnek a valóságnak, hiszen az otthonszülések a legnagyobb körültekintéssel történtek eddig is. Miért is veszélyeztette volna a bába a gyermek vagy az anya életét? Miért is vállalta volna a kockázatot sajátmagára nézve?

Rosszul van ez így. Kérem, hogy az otthonszültek családjai, Ági ismerősei, barátai és bárki, aki befolyással rendelkezik, vagy hajlandó a hangját hallatni, a legbékésebb eszközökkel protestáljon a mindenkori kormányok időhúzása, a jelen rendőrség eljárása ellen. Nagyon fontos, hogy béke legyen, hisz nem mártírokat szeretnénk látni, hanem egészséges és épp gyermekeket, családokat. Kérem, hogy az agresszió minden formájától tartózkodjanak azok is, akik föl vannak háborodva. Úgy kell ezt az ügyet végre világrahozni, ahogy egy babát: Háborítatlanul. A rendőrségtől pedig én személyesen, akár egyedül követelem, hogy adja vissza Geréb Áginak a szabadságát, a telefonját és a méltóságát. Geréb Ági a világ egyik legjobban képzett szülész-nőgyógyásza, ezt a legelismertebb hazai és a nemzetközi szakemberek is elismerik, engedélyét elvették, bábaiskolába járt, levizsgázott, épp elkezdhette volna a működését. Az engedély elvonása is lejárt. Dolgozhatott volna. Valakiknek nagyon az útjában lehet. Kérek mindenkit az önmérsékletre. Lehet, hogy az én levelem se eléggé higgadt, talán megérthetnek, akik olvassák, de minél nyugodtabb lesz a kampány, annál hatásosabb is.

Remélem, hogy Ági is elolvassa hamarosan ezt a levelet, és jól esik neki. Megtehetné az ügyeletes rendőr, hogy kiprinteli neki és odaadja. Aki tudja a rendőrség e-mail címét, tovább küldheti. Én nem bánnám. Ági erőt!"

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés