hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Orvoskorrupció: Gyűjtsön még pénzt! Mikola feljelent

Feljelentést tesz egy szülészorvos ellen Mikola István, reméli, hogy az eset precedensértékű lesz – írja a Magyar Hírlap.

Törvénytelenül kiszabott orvosi díj kikényszerítése miatt készül a hatósághoz fordulni az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnöke. A politikus részben Lezsák Sándor országgyűlési alelnök, részben a szakbizottság elnökéhez érkezett levelek jelzései alapján hozta meg döntését.

Mikola: korrupció és kényszerítés

A lapnak azt mondta: véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a közkórházban dolgozó szülészorvosok egy része előre meghatározott díj fejében vállalja csak a gyermekek világra segítését. „Az előre megszabott tarifának semmi köze a hálapénzhez, amelyet saját döntése alapján, utólag adhat az a páciens, aki akar, és olyan mértékben, ahogy a lehetőségei engedik, bár annak sem vagyok híve. Ez korrupció és kényszerítés, ami nemcsak a törvényt, hanem az erkölcsöt is sérti” – közölte.

A jelenség nem új keletű, de tapasztalatok szerint egyre gyakoribb. A tarifák évről évre magasabbak az egyébként közfeladatnak minősülő tevékenység elvégzéséért, és intézményenként, azon belül orvosonként is igen változatosak. Az összegek informálisan terjednek az édesanyák között, és nagy valószínűséggel sokakat befolyásolnak az orvosválasztásban.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink