hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Génterápiával a szaglás helyreállításáért

Génterápiát alkalmazva állították helyre egerek szaglását. Az eredményről a Nature Medicine című szakfolyóirat számolt be.

A kísérletben kezelt egerek olyan genetikai rendellenességgel jöttek világra, amely az orrüregükben található mikroszkopikus csillószőröket érintette.

A szaglóhám felszínén a szaglósejtekből kinyúló csillószőrök érzékelik a beszívott levegőben lévő vegyületeket, ezért alapvetően fontosak a szaglás működőképességéhez.

A csillószőrök a légutak teljes felületét befedik, a hörgők belső felületétől a légcsövön át mindenhol jelen vannak. Többféle genetikai rendellenesség eredménye lehet, ha sérülnek a csillószőrök; ennek egyik következménye, hogy az illető egész életét szaglási érzékelés nélkül tölti el. A csillók működésképtelensége más szervekben is gondot okozhat, vaksághoz, süketséghez vagy vesebetegséghez vezethet.

Az amerikai Michigani Egyetem kutatói brit kollégáikkal közösen olyan génmutációval létrehozott egerekkel dolgoztak, amelyeknél a csillószőrök megbetegedését másolták le, "elrontották" az lft88 jelű gént. A kísérleti egerekbe egy vírus segítségével juttatták be a javítógént úgy, hogy három egymást követő napon át egyszerűen befújták orrukba.

A kezelés hatásosnak bizonyult, a csillószőrök működése helyreállt, ezzel együtt pedig az egerek szaglása is. Utóbbit bizonyította, hogy az állatok ételüket szaglásuk segítségével keresték és találták meg.

"Igazolódott elméletünk, hogy vissza lehet juttatni a hiányzó gént ezekbe a sejtekbe, melynek következtében termelődik a szükséges fehérje, és megfelelően működnek a csillószőrök", magyarázta Philip Beales, a University College London kutatója.

A kutatók úgy vélik, hogy a módszert más szervrendszerek esetében is használhatják, ha a betegséget a rosszul működő csillók okozzák – idézte a BBC hírportálja.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink